Maleisië: meer islam in politiek?

De verkiezingen van komende zaterdag in Maleisië draaien onder meer rond de vraag of de islam een grotere plaats moet krijgen in de politiek. De partij die daarvoor opkomt, de Pas, maakt wel geen kans op een meerderheid, maar haar agenda slaat aan bij een meerderheid van Maleisische moslims van wie de meesten achter de toepassing van de sharia staan.
Ook de twee grote blokken die naar de stemmen van de 22 miljoen kiezers dingen – de alliantie rond Umno en de oppositiecoalitie rond veteraan Anwar Ibrahim – maken weinig kans op een volstrekte meerderheid, zodat Pas op de wip kan zitten. Premier Ismail Sabri Yaakok (Umno) schreef vervroegde verkiezingen uit na een periode van drie jaar instabiliteit – er waren drie premiers in drie jaar ten gevolge van wisselende coalities.
Corruptie
Umno is 61 jaar lang, tot 2018, aan de macht geweest. Zij steunt vooral op de Maleiërs, overwegend moslim, die 69% van de bevolking uitmaken. Ze voerde een politiek van positieve discriminatie voor de Maleise meerderheid als tegengewicht voor de grote rol in de economie van de etnische Chinezen – bijna een kwart van de bevolking.
Chinese, Indische en andere minderheden steunen vooral de coalitie Pakatan Harapan van Anwar Ibrahim, ooit een kopstuk van Umno. Maar Anwar beklemtoonde tijdens de campagne dat ook hij erg gehecht is aan de verdediging van de Maleise cultuur.
Umno moet opboksen tegen een reputatie van corruptie. De vroegere premier Najib Razak is veroordeeld tot 12 jaar gevangenis, een straf die nu in beroep is bevestigd. Tussen 2009 en 2015 verdwenen onder zijn bewind grote sommen uit de schatkist, waarvan minstens 700 miljoen dollar op zijn persoonlijke rekeningen terecht kwamen.
Voor jongere kiezers is dat echter al ver weg. Voor hen telt meer dat de werkloosheid onder jongeren toeneemt, dat het steeds moeilijker wordt een job te vinden in overeenstemming met de opleiding.
Visited 123 Times, 1 Visit today
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.