Het ging de kiezers van de Maldiven wel niet in de eerste plaats om een diplomatieke keuze, maar de overwinning van de PNC van president Mohamed Muizzu (foto) is hoe dan ook een zege voor Peking. Met rond 70 van de 93 zetels, laat de PNC (People’s National Congress) weinig over voor de oppositie.

Die oppositie, de Maldiven Democratische Partij van ex-president Ibrahim Mohamed Solih, houdt amper 15 van haar 65 zetels over. Die partij staat voor goede relaties met India..

Muizzu wil vooral sterkere economische relaties met China. Nog tijdens de campagne sloot hij enkele contracten met Chinese bedrijven voor infrastructuurwerken. Muizzu heeft eerder al enkele tientallen Indiase militairen – die vandaar het luchtruim verkennen – bevel gegeven het land te verlaten.

Hij werd in september vorig jaar tot president gekozen. Maar met slechts 8 zetels in het parlement, had hij zeer weinig armslag. Met de nu behaalde zeer ruime meerderheid, staat hem niets meer in de weg.

De Maldiven zijn een archipel van 1192 atoleilanden met een bevolking van rond 500.000. Hun bestaan wordt bedreigd door een stijgende zeespiegel.

Print Friendly, PDF & Email