INTERNATIONALE POLITIEK

Macedonië, what’s in a name?

Image

De kiezers van de “Voormalige Joegoslavische republiek Macedonië” kunnen zich zondag uitspreken over een nieuwe naam: Noord-Macedonië. Daarmee zou een zeer gevoelig geschilpunt met buurstaat Griekenland kunnen worden opgelost en kan deze staat makkelijker toetreden tot de EU en de Navo. Maar aan beide zijden van de grens ontwapenen de tegenstanders niet. Opgelet, de strijd om “Macedonië’ was het voorspel van de Eerste Wereldoorlog.

“Zelfmoord”

President Gjorge Ivanov, een reactionaire nationalist, riep de burgers vanuit de Algemene Vergadering van de VN op niet te gaan stemmen. Hij vindt de geplande naamsverandering een “historische zelfmoord”. De Macedonische nationalisten, die regeerden tot aan de verkiezingen van 2016, zouden het akkoord met Athene over die benaming nooit aanvaard hebben. President Ivanov hoopt met zijn oproep te bekomen dat minder dan de helft van de kiezers gaat stemmen, zodat er geen bindende uitslag is.
Misschien worden die nationalisten wel geholpen door de onverschilligheid van de etnische Albanezen, ongeveer een kwart van de bevolking. Het maakt hen immers weinig uit of ze in de “Voormalige republiek van Joegoslavië” dan wel in Noord-Macedonië wonen, sommige Albanezen zouden liefst burgers van een Groot-Albanië zijn. Maar in Skopje regeren de sociaaldemocraten van premier Zoran Zajev wel met de Albanese partijen die er belang bij hebben dat de regering haar slag thuis haalt.
In Griekenland krijgen de nationalistische tegenstanders van die naamsverandering met gemak honderdduizenden betogers op straat. Ook voor premier Alexis Tsipras staat er met dat referendum veel op het spel.

Bemoeienissen

Op de voor- en achtergrond spelen ook de EU, de VS en Rusland mee. Eerstgenoemden voerden campagne voor de naam “Noord-Macedonië” om zo dat land aan de EU en aan de Navo te klinken, de Duitse kanselier Angela Merkel ging persoonlijk naar Skopje voor die campagne. Rusland steunde daarentegen de rechtse nationalisten tot grote woede van Athene.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

(Noord-) Macedonië, alweer

De Macedonische kwestie raakt na meer dan een eeuw maar niet van de kaart. Alleen al de naam doet in enkele landen bloed koken. Gordana Siljanovska-Davkova, de nieuwe presidente…

Print Friendly, PDF & Email

EU botst op taaie kwestie Macedonië

Het begin van vorige eeuw, de 20ste, lijkt in Europa vaak terug te keren in de vorm van onopgeloste nationale problemen. Daaronder prominent ‘de kwestie Macedonië’. Bulgarije verzet zich…

Print Friendly, PDF & Email

Kosovo 10, alles kan beter

Op 17 februari 2008 riep Kosovo, de vroegere provincie van Servië, plechtig de onafhankelijkheid uit. Dit werd de zevende staat ontsproten uit Joegoslavië. Het ging ook hier niet zonder…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Macron rekent op Le Pens zegen voor Barnier

De Franse president Emmanuel Macron kan maar niet toegeven dat hij met zijn gok van 9 juni, de plotselinge ontbinding van de Assemblee, verloren heeft. Er is voor Frankrijk…

Print Friendly, PDF & Email

Emiraten op jacht in Afrika

In verscheidene oorlogen in Afrika duiken de jongste jaren meer en meer de Verenigde Arabische Emiraten op. De emirs en sjeiks uit de Emiraten hebben er strategische belangen, zoals…

Print Friendly, PDF & Email

Geopolitiek spel in de Sahel

Waarom duikt Oekraïne plots op in een woestijn? “Je weet toch wel dat Oekraïne jihadisten steunt in het noorden van Mali?” vraagt een Malinese vriend van me aan telefoon…

Print Friendly, PDF & Email
For ever tegendraadse journalist

You May Also Like

×