INTERNATIONALE POLITIEK

Macron's "stunt" in Jeruzalem

Image
Al van in 2017 dikke vrienden (lphinfo.com)

De Franse president Emmanuel Macron heeft met zijn uitval in Jeruzalem even het wereldnieuws gehad. Hij had het aangedurfd de veiligheidsdiensten te schofferen op een voor de Fransen ‘heilige Franse plek’, de Sint Annakerk, een cadeau van het Ottomaanse Rijk.
Wellicht hoopte Macron dat hij de stunt van wijlen president Jacques Chirac in 1996 kon herhalen. Die vloog toen ook op diezelfde  plek uit tegen een agent van de Israëlische veiligheidsdienst. Chirac oogstte daarmee veel succes in de Arabische wereld.

Slippendrager

Macron zou normaal moeten weten dat dit niet volstaat. Chirac danste minder naar de pijpen van Israël dan hij nu doet. Terwijl de huidige president zich uitslooft om het de Israëlische premier Benjamin Netanyahu naar de zin te maken. Toen die Parijs bezocht, schreven de Franse kranten dat Netanyahu zelf verbaasd was dat hij meer steun kreeg dan verwacht.
Wat voor een slippendrager Macron wel is, maakte hij na zijn ridicuul theaterstukje in Oost-Jeruzalem overduidelijk: hij herhaalde daar wat zijn partij La République en Marche in de Franse Assemblee had doen goedkeuren: het antizionisme is gelijk aan antisemitisme. Talrijke Franse joden noemden dit een schande.
Macron zwijgt in alle talen over de Israëlische misdaden in de bezette gebieden en over het apartheidsbewind at zijn vriend Netanyahu in Israël oplegt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Relevant

Explosie uiterst-rechts geweld in VK valt niet uit de lucht

In de zomer verzamelen jongeren zich elke zaterdagavond in het historische Castle Park in Bristol om op dekens onder de kersenbloesembomen ijs te eten en uit blikjes te drinken…

De Vlaams-Bourgondische bijdrage aan de Portugese ontdekkingsreizen in de 14de en 15de eeuw

We weten allemaal dat toen Christopher Columbus in 1492 in ‘Amerika’ landde, hij dacht dat het India was. Veel minder is geweten dat het de Portugees Vasco Da Gama…

In het spoor van Fanon, en van vele anderen

Laat me duidelijk zijn: hieronder volgt een bespreking en een kritiek op het boek van Koen Bogaert, maar zijn werkstuk is gewoon schitterend, leerrijk, vlot en toegankelijk geschreven. Dit…

Laatste bijdrages

SYRIË: EEN MIDDELEEUWS OPBOD

De weg naar Damascus is lang. De apostel Paulus werd er van zijn paard gegooid. De kruisvaarders moesten eerst de oninneembaar  geachte stad Antiochië (vandaag Turks Antakya) belegeren –…

Komt er stabiliteit in Syrië na het verdwijnen van Assad?

Het regime van Bashar al-Assad is gevallen, maar daarmee is er nog geen eind gekomen aan de gevechten. Het land is nu opgedeeld in twee stukken. Met het vertrek…

Assad is geschiedenis

Het ene weekend Aleppo binnengewandeld, het weekend daarop Damascus ingenomen. Het regime van de familie Assad is na een halve eeuw in één week tijd opgedoekt. Bijna zonder slag…

Grenskolonialisme

You May Also Like

×