INTERNATIONALE POLITIEK

Macrons Republiek niet zo voorbeeldig

Image

Onder zijn gezag zou de Republiek voorbeeldig worden. Geen Republiek van affaires en gesjoemel. Wel “une République exemplaire”. Edoch, pogingen om enkele affaires onder het tapijt te vegen, zijn mislukt. Eric Dupond-Moretti moet als minister van Justitie voor het Hof van Justitie van de Republiek verschijnen wegens belangenvermenging – zoiets is nog nooit eerder gebeurd. En de trouwe luitenant van de president op het Elysée, Alexis Kohler, is gedaagd omdat hij zijn familiale banden met een rederij heeft verzwegen.

Vendetta

Het is niet niets waarvoor de minister van Justitie wordt aangeklaagd. Dat Macron in 2020 deze om zijn brutale interventies bekend staande advocaat tot minister benoemde, had de magistratuur en de buitenwereld al danig verbaasd. Dupont-Moretti deed zijn reputatie als minister eer aan.

Nog maar pas benoemd, startte hij een vendetta tegen magistraten met wie hij als advocaat overhoop lag. Dat ging dan wel om bekende corruptiebestrijders die klanten van Dupont-Moretti hadden aangeklaagd. Er kwam al snel een klacht tegen de minister wegens dat machtsmisbruik, maar dat werd op de lange baan geschoven. De Cour de Justice de la République heeft de zaak uiteindelijk naar zich toegetrokken, de minister is formeel aangeklaagd.

Kohler

Tegelijk loopt nu ook een klacht voor belangenvermenging (prise illégale d’intérêts) tegen Alexis Kohler, de machtige secretaris-generaal van het Elysée. Die wordt ervan verdacht in vorige openbare ambten de belangen te hebben behartigd van de rederij MSC, waarvan de eigenaars familie zijn. Dat was al lang geweten, maar de zaak was geseponeerd. Tot een concurrent van MSC zich burgerlijke partij stelde en de zaak wel moest voorkomen.

Twee vervelende affaires voor een president die bij zijn aantreden in 2017 een justitie boven elke verdenking beloofde. Maar ja, vorige maand stuurde hij een dubbel veroordeelde, ex-president Nicolas Sarkozy, als zijn vertegenwoordiger naar Tokyo voor de begrafenis van de Japanse ex-premier Shinto Abe. Voorbeeldig.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

2022, Frankrijk kiest: Gauches suicidaires

Deelnemen is belangrijker dan winnen, lijkt het motto van de Franse linkerzijdes. Want president Emmanuel Macron kan al van één ding zeker zijn, hij zal bij de tweede ronde…

Print Friendly, PDF & Email

Koers naar het Elysée van start

Het is alweer hard drummen om een plaats te bemachtigen in de koers naar het Elysée. De Franse presidentsverkiezingen zijn pas over acht maanden, maar je kan niet zomaar…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×