Macrons Parijse zweer

Het Parijse Hôtel de Ville is erg gegeerd. Zozeer zelfs dat La République en Marche (LRM) van president Emmanuel Macron, er twee kandidaten heeft. Een officiële, Benjamin Griveaux, en een dissidente, Cédric Villani. Normaal zou deze laatste moeten uitgesloten worden, maar het Elysée wacht de peilingen af. In geval Villani het beter doet, kunnen ze het geweer nog van schouder veranderen. Van de rechter naar de linkerschouder.
La République en Marche ging de politiek vernieuwen, de oude tegenstellingen overstijgen, enz. Maar bij LRM worden de beslissingen nog veel meer dan in de “oude politiek” in cenakels beslist. Zo ook de aanduiding van kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen over zes maanden.

Ontgoocheld

Er is een commissie die de investituur toekent, maar de criteria zijn onbekend. De commissie verkoos eenparig Griveaux boven Villani. Copains onder elkaar, vindt de verliezer. Die dan maar op eigen kracht aantreedt, gesteund door talrijke “marcheurs” van het eerste uur die zwaar ontgoocheld zijn in de werking van LRM.
Wiskundige Villani, ook bekend van zijn actie voor eerherstel voor Audin (zie https://www.uitpers.be/artikel/2018/09/15/audin-spook-lalgerie-francaise/ ) is er ook van overtuigd veel linkse kiezers te kunnen winnen, kiezers die Griveaux te rechts en te arrogant vinden.
Rechts, links? LRM ging dat overstijgen. Maar het was al van in het begin duidelijk dat ook Macron dat onderscheid niet kan wegtoveren. Macron zeker niet, die een politiek voert waarvan rechtse politici nu zeggen “waarom zouden we ons stelselmatig verzetten tegen een beleid dat wij ook zouden voeren”.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 299 Times, 2 Visits today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook