INTERNATIONALE POLITIEK

Macrons Parijse zweer

Image

Het Parijse Hôtel de Ville is erg gegeerd. Zozeer zelfs dat La République en Marche (LRM) van president Emmanuel Macron, er twee kandidaten heeft. Een officiële, Benjamin Griveaux, en een dissidente, Cédric Villani. Normaal zou deze laatste moeten uitgesloten worden, maar het Elysée wacht de peilingen af. In geval Villani het beter doet, kunnen ze het geweer nog van schouder veranderen. Van de rechter naar de linkerschouder.
La République en Marche ging de politiek vernieuwen, de oude tegenstellingen overstijgen, enz. Maar bij LRM worden de beslissingen nog veel meer dan in de “oude politiek” in cenakels beslist. Zo ook de aanduiding van kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen over zes maanden.

Ontgoocheld

Er is een commissie die de investituur toekent, maar de criteria zijn onbekend. De commissie verkoos eenparig Griveaux boven Villani. Copains onder elkaar, vindt de verliezer. Die dan maar op eigen kracht aantreedt, gesteund door talrijke “marcheurs” van het eerste uur die zwaar ontgoocheld zijn in de werking van LRM.
Wiskundige Villani, ook bekend van zijn actie voor eerherstel voor Audin (zie https://www.uitpers.be/artikel/2018/09/15/audin-spook-lalgerie-francaise/ ) is er ook van overtuigd veel linkse kiezers te kunnen winnen, kiezers die Griveaux te rechts en te arrogant vinden.
Rechts, links? LRM ging dat overstijgen. Maar het was al van in het begin duidelijk dat ook Macron dat onderscheid niet kan wegtoveren. Macron zeker niet, die een politiek voert waarvan rechtse politici nu zeggen “waarom zouden we ons stelselmatig verzetten tegen een beleid dat wij ook zouden voeren”.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Crépol, ultra-rechts kaapt fait divers

Crépol, zaterdag 18 november. Een uit de hand gelopen ruzie op het dorpsbal eindigt met een messengevecht en een dode: Thomas, 16 jaar, kapitein van de jeugdploeg rugby. De…

Print Friendly, PDF & Email

Het Franse ‘cordon sanitaire’ verschuift

In de Franse politiek was er tot voor kort zoiets als ‘le front républicain’, het politieke veld rond enkele elementaire democratische beginselen en sociale rechten, zoals vastgelegd in de…

Print Friendly, PDF & Email

Macron met de knuppel

Nasleep van moord op Nahel Op 27 juni dit jaar schoot een Franse politieman koelbloedig de 17-jarige Nahel dood. In de dagen en weken daarop kwamen in gans Frankrijk,…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×