9 September 2020

Macrons Parijse zweer (2)

La République en Marche (LRM) wordt stilaan La République en Marche Arrière. Na al de miserie van de voorbije weken, is de Parijse zweer opnieuw opengebarsten: Benjamin Griveaux, LRM, trekt zich terug als kandidaat-burgemeester voor Parijs. Een intieme seksueel geladen video op Internet liet hem naar eigen zeggen geen keus. De andere kandidaten vinden dat dit (de video) de democratie in gevaar brengt.
Daarin hebben ze een beetje gelijk Griveaux is slachtoffer van een wansmakelijke praktijk, iets gelijkaardigs overkwam trouwens ook Vlaams Parlementsvoorzitter Kris Van Dijck. Beide zijn door onthullingen over hun privéleven te kijk gezet, tot jolijt van veel voyeurs en politieke rivalen. Had Griveaux niet gewoon kunnen zeggen: en dan? Ik heb niemand verkracht, het gaat hier om intimiteiten tussen toestemmende volwassenen. Dit is een kwestie voor de betrokkenen, niet voor gans Parijs of Frankrijk.

Hypocrisie

De man die volgens Libération de video over Griveaux lanceerde, zegt wel te hebben gehandeld om de hypocrisie van de politicus aan de kaak te stellen. Hij voert campagne rond de verdediging van het gezin, rond familiewaarden, maar leeft die zelf niet na, aldus de Russische banneling.
Hypocrisie, ook bij de rivalen van Griveaux die hun leedvermaak over zijn afgang goed verbergen. Onder hen Cédric Villani die onlangs door LRM werd uitgesloten omdat hij weigerde het bevel van Macon om zich terug te trekken, naast zich neerlegde. Die rivalen hadden de video echter niet nodig, Griveaux had tijdens de campagne al voor zijn eigen ondergang gezorgd. Hij trachtte zich nog te redden met een rocambolesk plan voor een “Central Park” op de plek waar nu de Gare de l’Est is, een plan dat door iedereen werd weggelachen. Griveaux stond vóór die video al naakt.
LRM moet nu snel een vervanger/vervangster vinden. Maar weinigen hebben zin om zich op te offeren, dit is zogoed als een zelfmoordmissie. Voor Macron moest Parijs de grote trofee van de gemeenteraadsverkiezingen, van half maart worden…Misschien een kleine troost: tegen Rachida Dati, kandidate van LR (rechts) loopt een onderzoek naar de 900.000 euro die ze van Renault kreeg voor een consult.

  • De Rus Pjotr Pavleski heeft zich mogelijk geïnspireerd op het werk van Wladimir Poetin. Toenmalig president Boris Jeltsin benoemde Poetin in 1998 tot chef van de geheime dienst FSB. De corrupte Jeltsin en zijn familie hadden toen de maken met procureur Joeri Skoeratov. Maar de FSB van Poetin zorgde voor een seksfilmpje met (weliswaar niet goed herkenbaar) de procureur. Het onderzoek liep spaak.

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 15 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×