INTERNATIONALE POLITIEK

Macrons Parijse zweer (2)

Image

La République en Marche (LRM) wordt stilaan La République en Marche Arrière. Na al de miserie van de voorbije weken, is de Parijse zweer opnieuw opengebarsten: Benjamin Griveaux, LRM, trekt zich terug als kandidaat-burgemeester voor Parijs. Een intieme seksueel geladen video op Internet liet hem naar eigen zeggen geen keus. De andere kandidaten vinden dat dit (de video) de democratie in gevaar brengt.
Daarin hebben ze een beetje gelijk Griveaux is slachtoffer van een wansmakelijke praktijk, iets gelijkaardigs overkwam trouwens ook Vlaams Parlementsvoorzitter Kris Van Dijck. Beide zijn door onthullingen over hun privéleven te kijk gezet, tot jolijt van veel voyeurs en politieke rivalen. Had Griveaux niet gewoon kunnen zeggen: en dan? Ik heb niemand verkracht, het gaat hier om intimiteiten tussen toestemmende volwassenen. Dit is een kwestie voor de betrokkenen, niet voor gans Parijs of Frankrijk.

Hypocrisie

De man die volgens Libération de video over Griveaux lanceerde, zegt wel te hebben gehandeld om de hypocrisie van de politicus aan de kaak te stellen. Hij voert campagne rond de verdediging van het gezin, rond familiewaarden, maar leeft die zelf niet na, aldus de Russische banneling.
Hypocrisie, ook bij de rivalen van Griveaux die hun leedvermaak over zijn afgang goed verbergen. Onder hen Cédric Villani die onlangs door LRM werd uitgesloten omdat hij weigerde het bevel van Macon om zich terug te trekken, naast zich neerlegde. Die rivalen hadden de video echter niet nodig, Griveaux had tijdens de campagne al voor zijn eigen ondergang gezorgd. Hij trachtte zich nog te redden met een rocambolesk plan voor een “Central Park” op de plek waar nu de Gare de l’Est is, een plan dat door iedereen werd weggelachen. Griveaux stond vóór die video al naakt.
LRM moet nu snel een vervanger/vervangster vinden. Maar weinigen hebben zin om zich op te offeren, dit is zogoed als een zelfmoordmissie. Voor Macron moest Parijs de grote trofee van de gemeenteraadsverkiezingen, van half maart worden…Misschien een kleine troost: tegen Rachida Dati, kandidate van LR (rechts) loopt een onderzoek naar de 900.000 euro die ze van Renault kreeg voor een consult.

  • De Rus Pjotr Pavleski heeft zich mogelijk geïnspireerd op het werk van Wladimir Poetin. Toenmalig president Boris Jeltsin benoemde Poetin in 1998 tot chef van de geheime dienst FSB. De corrupte Jeltsin en zijn familie hadden toen de maken met procureur Joeri Skoeratov. Maar de FSB van Poetin zorgde voor een seksfilmpje met (weliswaar niet goed herkenbaar) de procureur. Het onderzoek liep spaak.
Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Crépol, ultra-rechts kaapt fait divers

Crépol, zaterdag 18 november. Een uit de hand gelopen ruzie op het dorpsbal eindigt met een messengevecht en een dode: Thomas, 16 jaar, kapitein van de jeugdploeg rugby. De…

Print Friendly, PDF & Email

Het Franse ‘cordon sanitaire’ verschuift

In de Franse politiek was er tot voor kort zoiets als ‘le front républicain’, het politieke veld rond enkele elementaire democratische beginselen en sociale rechten, zoals vastgelegd in de…

Print Friendly, PDF & Email

Macron met de knuppel

Nasleep van moord op Nahel Op 27 juni dit jaar schoot een Franse politieman koelbloedig de 17-jarige Nahel dood. In de dagen en weken daarop kwamen in gans Frankrijk,…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×