INTERNATIONALE POLITIEK

Macrons klimaatshow

Image

De Franse theaters zijn gesloten, maar president Emmanuel Macron zorgt voor een show. Op een bijeenkomst met de ‘Convention citoyenne pour le climat’, pakte hij deze week uit met een voorstel tot referendum over een aanvulling van de grondwet. Waarmee hij die ‘burgerconventie’ voor aap zet.

De conventie bestond uit 150 uitgelote burgers die afsloten met 14ç voorstellen om de klimaatopwarming te bestrijden. Macron beloofde die zonder filter over te nemen. Maar die belofte slikte hij stap per stap in. Hij valt nu uit tegen de man, Cyril Dion, die hem het idee van een conventie had verkocht. “Ik ben kwaad op die activisten die vinden dat ik alles moet nemen. Die voorstellen zijn de Bijbel of de Koran niet”.

Pijnlijk

De ontmoeting met de conventieleden, de helft daagde niet meer op, was pijnlijk. Macron had al snel het idee van een moratorium op 5G van tafel geveegd en gespot dat sommigen blijkbaar willen leven zoals de Amish (zoals in de 18e eeuw ongeveer). Sindsdien werden ook veel andere voorstellen van tafel geveegd of uitgehold. De meeste conventieleden voelen zich voor schut gezet, misbruikt.

Om dan toch met iets uit te pakken: artikel 1 van de grondwet aanvullen met de plicht het milieu te beschermen en de klimaatopwarming aan te pakken. Zodat het Grondwettelijk Hof zich over klachten terzake zou kunnen buigen. Het is duidelijk een poging om zo zijn magere balans inzake milieu te doen vergeten.

Dat referendum wordt een lange weg. Want zowel de Assemblée als de Senaat moeten het over een tekst eens worden, en in de Senaat heeft de rechtse Les Républicains het voor het zeggen. Met het oog op de presidentsverkiezingen van 2022 willen die Macron geen cadeau doen.

En als het referendum er komt, wat dan? Zullen veel Fransen daar geen gebruik van maken om tegen Macron te stemmen ongeacht de voorliggende vraag? En intussen zou heel die aanloop naar een referendum niets veranderen aan het beleid dat helemaal niet zo groen is.

Zie ook:

Macron alweer ontgroend

Zie ook:

Macron en de olielamp

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Macron krijgt 3,3 op 10 voor klimaat

Op 21 juni vorig jaar pakte de Convention Citoyenne pour le Climat, Burgerconventie voor het klimaat, uit met 149 voorstellen voor de Franse regering. President Emmanuel Macron had die…

Print Friendly, PDF & Email

Rapport: met 5G meer CO2

De Franse Haut Conseil pour le climat – Hoge Raad voor het klimaat – waarschuwt dat de installatie van 5G zal leiden tot een hogere uitstoot van CO2. Zowel…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×