INTERNATIONALE POLITIEK

Macron verstrikt in eigen web

Image

Macronie in crisis. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin biedt zijn ontslag aan, wat president Emmanuel Macron weigert. De regering geeft zich niet gewonnen en roept een gemengde commissie van Senaat en Assemblée samen in de hoop tot een compromis te komen. Die Assemblée weigerde maandag – met 270 tegen 265 – het voorstel immigratie van de regering te bespreken. Macron zit gevangen in zijn eigen intriges.

De president klaagt nu “het cynisme van de opposities” aan, terwijl het voorstel zelf ingegeven is door een cynische berekening. Macron wou daarmee de rechtse Les Républicains (LR) in het nauw drijven, hen onder druk zetten om in de meerderheid te stappen. Maar die LR zijn zelf ver naar uiterst-rechts opgeschoven, zodat minister Darmanin een tandje moest bijsteken, wat hij zeer graag deed. Hij heeft de ambitie om in 2027 Macron als president op te volgen en gaat ervan uit dat hij inzake ordehandhaving en migratie ver moet gaan.

Het voorstel immigratie ging eerst naar de Senaat waar LR de plak zwaait. Het voorstel beoogt onder meer gemakkelijker en sneller ongewenste migranten uit het land te zetten en migranten die nodig zijn in knelberoepen te regulariseren – een verzoek van het patronaat.
De Senaat keurde diverse ingrijpende wijzigingen goed. Zo werd o.m. het recht op gezinsherenging verder beperkt, het recht op medische bijstand voor ‘sans papier’ herleid tot urgenties. Darmanin nam daar vrede mee.

RN wint

Maar binnen de Macronie is er nog altijd een restant, meestal komende uit de PS, die daar geen vrede mee neemt en weerwerk bood. Zodat de wijzigingen van de Senaat in de bevoegde commissie van de Assemblée werden afgewezen. Daarop besloten de meeste LR-leden maandag te stemmen voor de door de groene fractie ingedeelde motie om de bespreking van het voorstel gewoon af te wijzen.

Het voorstel immigratie moest na de pensioenhervorming een nieuwe mijlpaal van Macrons tweede ambtstermijn zijn. Immigratie is samen met orde en veiligheid een geliefkoosd thema van uiterst-rechts – in feite slechts één thema, want voor het Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen zijn veiligheid en migratie met elkaar verweven.

Zoals voorspelbaar heeft vooral dat RN garen kunnen spinnen bij het voorstel van Darmanin. Diezelfde Darmanin die in een tv-debat Marine Le Pen voor de voeten wierp dat ze inzake immigratie ‘soft’ was geworden.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Mayotte, een Franse zweer

Hoe de Macronie het bed spreidt voor Le Pen De Franse president Emmanuel Macron en vooral zijn minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin willen de Franse grondwet aanpassen. Een…

Print Friendly, PDF & Email

Aux armes citoyens

Macron, La Marseillaise en kinderen baren De president roept de Fransen op tot réarmement, herbewapening. Emmanuel Macron had ‘réarmement’ al als kernthema van zijn nieuwjaarsboodschap, nu roept hij de…

Print Friendly, PDF & Email

Gabriel Attal, cloning in Parijs

“De functie van eerste minister bestaat niet meer, Gabriel Attal neemt weer zijn functie van regeringswoordvoerder op”. Aldus Jean-Luc Mélenchon, boegbeeld van la France insoumise (LFI), na de aanstelling…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×