Macron verslikt zich in Sahel

Macron verslikt zich in Sahel

Het zit de Franse president Emmanuel Macron niet mee in de Sahel. De operatie Barkhane tegen de terreurnetwerken in West-Afrika kent tegenslagen. Verscheidene regeringen praten tegen Macrons advies in, wel met terreurgroepen. Terwijl de rest van Europa doof blijft voor de smeekbedes om ook troepen te sturen voor Barkhane. Tot overmaat van ramp maken de trouwste lokale helpers, de Tsjaadse militairen, zich schuldig aan brutaliteiten tegen de lokale bevolking.

In Niger is er heel wat opschudding na getuigenissen en beelden over wandaden, waaronder groepsverkrachtingen, door Tsjaadse militairen die deel uitmaken van de West-Afrikaanse troepenmacht, de ‘G5 Sahel’. De Tsjaadse militairen zijn gekend als de meest efficiënte in de strijd tegen de terroristen. Tsjaad is de trouwste regionale bondgenoot van de Fransen. President Déby die al 30 jaar aan de macht is en zich zopas liet herkiezen, neemt meer dan een loopje met mensenrechten, maar dat heeft Parijs nooit gestoord.

Onlangs zat Macron aan tafel met een andere leider uit de regio, Faure Gnassingbé, president van Togo. De terreurgroepen aangesloten bij Al Qaida en IS breiden hun actieterrein uit buiten de Sahel, naar Ivoorkust, Ghana, Togo. En de Togolese president wil net als sommige van zijn collega’s, praten met terroristen, ook al nemen 1100 Togolese militairen deel aan Minusma, de VN-missie in Mali. Die houdt zich wel buiten de gevechten.

Regio met sharia

Togo heeft in Mali goede contacten met Amadou Koufa, de chef van de katiba (brigade) Macina die sterk staat in centraal Mali. Voor Parijs is Koufa vijand nr 2, na Iyad Ag Ghali, de baas van het Al Qaida-filiaal in de regio. In 2019 had Parijs gemeld dt Koufa uitgeschakld was,maar die dook wat later weer op.

De militairen die sinds augustus vorig jaar de dienst uitmaken in Mali, vinden ook dat zij “met alle zonen van Mali” moeten praten. Macron is daar niet blij mee, maar zowel de leiders van Mali als van Burkina Fasso en Togo vinden dat Parijs hen de vrije hand moet laten om met de terreurgroepen te onderhandelen over een bestand.

Intussen is er op 11 april al zo een lokaal akkoord gesloten. De brigade van Koufa heeft in het centrum van Mali krijgt, in ruil voor het afzien van aanslagen, het recht in haar regio de sharia en de sluier op te leggen. Dat lokaal akkoord is er gekomen met de zegen van de Malinese legerleiders en van Mahmoud Dicko, de invloedrijke imam van Bamako.

Macron krijgt bovendien weinig steun uit Europa. Estland, Denemarken, Italië sturen enkele militairen, de rest houdt de boot af.

.

Print Friendly, PDF & Email
Visited 148 times, 1 visit(s) today
Over Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Zie ook

×