Macron slokt rechts op

Renaissance heeft de duimen moeten leggen voor het Rassemblement National. De lijst Renaissance met La République en Marche (LRM) van president Macron, de centrumpartij Modem en onafhankelijken, zit met 22,4 % onder de 23,3 van het RN. Maar Macron is toch tevreden, hij heeft de rechtse oppositie grotendeels opgeslokt en staat in goede positie voor een  herhaling van het duel Macron-Le Pen.
Dat is tenslotte het enige wat Macron echt interesseert: in 2022 herkozen worden. En wie anders zal het in de tweede ronde kunnen opnemen tegen Marine Le Pen (RN) dan hijzelf? Links is erg versnipperd en verdeeld, rechts is aan het verdampen. Alleen vervelend dat die Groenen van EELV het zo goed gedaan hebben 13,5%), stel je voor dat ze in 2022 met een sterke kandidaat uitpakken die Macron kan weghouden van de tweede ronde.
In afwachting is het belangrijk dat de rechtse oppositie erg verzwakt is. Les Républicains (LR) haalt nauwelijks 8,5%, terwijl ze zo sterk op 15 % had gemikt – wat nog altijd niet veel is voor een politieke familie die decennia aan de macht was.

Van LR naar LRM

Laurent Wauquiez, leider van LR, zag de Euroverkiezingen als het begin van de wederopstanding.  Hij had zijn partij in zeer rechtse richting gestuurd met een kandidaat, de jonge filosoof François-Xavier Bellamy, die de christelijke reactionaire identiteit uitstraalde. Het heeft niet mogen baten, die kiezers beleven het RN trouw. Intussen verloor LR veel kiezers aan Macron. Diens LRM is nu de grote rechtse partij. Zij hoopt tegen de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar heel wat lokale LR-politici aan haar kant te krijgen. Bij LR worden de messen gescherpt. Wauquiez wil niet opstappen, tot woede van veel LR-politici die hun hachje willen redden.
Kiezers die twee jaar geleden voor Macron kozen en nu ontgoocheld zijn door de rechtse koers, zijn in groten getale overgelopen naar het groene EELV dat volkomen onverwachts 13,5 % haalt, bijna evenveel als  alle andere linkse lijsten samen. Groen doet het traditioneel goed in Euroverkiezingen, maar doet het veel minder in parlementaire en presidentsverkiezingen. Maar wat als ze dit elan kan volhouden en in 2022 met steun van linkse groepen Macron een tweede ronde ontzegt?

Print Friendly, PDF & Email

Visited 292 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook