Naarmate hij meer in het nauw wordt gedreven, wordt de Franse president Emmanuel Macron steeds cynischer. De regering is gered nu er een nieuwe immigratiewet is. Het is wel niet de wet die Macron voorstelde, het is de wet gedicteerd door uiterst-rechts. De president verdedigt de tekst, maar zegt tegelijk te hopen dat het Grondwettelijk Hof hem wijzigt. Premier Elisabeth Borne herhaalt dat.
Macrons politiek principe luidt “en même temps”, hier toegepast als tegelijk goed- en afkeuren. President en regering zeggen dus volledig achter een wet te staan waarvan ze hopen dat het hoogste gerechtsorgaan de scherpe kanten afrondt? Wat moet de rechtse partij Les Républicains (LR), die de wet schreef met de hete adem van uiterst-rechts in de nek, daar wel van denken?
De leegte
Macron en Borne gaven na de goedkeuring van de wet, gestemd met steun van het uiterst-rechtse Rassemblement National (RN), toe dat in die wet verscheidene bepalingen staan, volgens juristen een tiental, die in strijd zijn met de grondwet. LR en RN zien dat ook wel, maar vinden dat een reden te meer om de grondwet te veranderen. Vooral de bepalingen die het hebben over “Egalité”, Gelijkheid, want LR en RN zijn voor “la préférence nationale”, eigen volk eerst.
Het Grondwettelijk Hof krijgt dus van president en premier publiekelijk een verzoek om een goedgekeurde wet te wijzigen, zodat Macron toch nog een beetje zijn gezicht kan redden. Want dat gezicht heeft een flinke deuk gekregen, ook binnen de Macronie zelf. Vooral de zogenaamde linkervleugel vraagt zich af wat de Macronie na dit debacle nog wel is. Jacques Attali, hoofdfiguur uit de periode François Mitterrand, geeft het antwoord: ‘le vide’ (de leegte).
Studeren op borg
De regering zegt speciaal moeite te hebben met de wetsbepaling dat buitenlandse studenten voortaan een borg moeten storten om een verblijfsvergunning te krijgen. Premier Borne troost zich met de gedachte dat het bedrag van de borg nog niet vastgelegd is. Dat kan ook 10 of 20 euro zijn, zei ze. De universitaire wereld reageert hierop verbijsterd; minister van Hoger Onderwijs Sylvie Retailleu overwoog uit protest ontslag te nemen, net zoals vijf andere ministers.
Ze blijft toch op post. Uiteindelijk heeft slechts één minister ontslag genomen, Aurélien Rousseau die pas sinds juli minister van Gezondheid was. De andere vijf hebben uit carrière overwegingen hun principes opgeborgen om deel te blijven uitmaken van ‘le vide’.
Met de nieuwe minister van Gezondheid, Agnès Firmin Le Bodo, is er intussen een schandaaltje binnengeslopen. De minister, katholiek-rechts als vervangster van een ‘linkse’, heeft volgens Médiapart als apothekeres talrijke cadeaus, ter waarde van 20.000 euro, gekregen van het farmaceutisch bedrijf Urgo. Ze heeft daar geen aangifte van gedaan, wat een inbreuk is op de “anti-cadeauwet”. De nieuwe minister gaf toe dat er een onderzoek tegen haar loopt. Dat was Macron en Borne ontgaan.