INTERNATIONALE POLITIEK

Macron n’importe quoi

Image

Elke dag het nieuws halen lijkt de ambitie te zijn van de Franse president Emmanuel Macron. Hoe moet hij anders de resterende drie jaar van zijn ambtstermijn volmaken. Niet met ambitieuze plannen voor transitie in de klimaatstrijd, wel met uitspraken die ophef maken. Prix plancher, minimumprijzen voor de boeren, en waarom geen soldaten naar Oekraïne.

In Frankrijk gaan ze in een honderdtal middelbare scholen een proef doen met schooluniformen, een dada van Brigitte Macron, echtgenote van de president. Om het ideaal van ‘Egalité’, gelijkheid, in de hand te werken? Zo zien de scholieren dat in grote meerderheid niet, een uniform doet hen denken aan aftandse schooltucht. Er is bovendien ook de burgerdienst die weer opduikt. Dan maar een stap verder, naar het legeruniform, klaar voor de oorlog tegen de Russische bezetters in Oekraïne?

Wat bezielt Macron om het sturen van militairen naar het oorlogsveld “niet uit te sluiten”? Om onder meer zijn Oekraïense collega Zelensky te doen vergeten hoe lauw hij lang is geweest om Oekraïne militair te steunen. Nu hij het geweer van schouder verandert, slaat hij wat door in de andere richting. Meteen is weer de aandacht van de (westerse) wereld op hem gevestigd. Net als toen hij na 7 oktober vorig jaar de wereld verraste met een voorstel voor een internationale coalitie tegen terrorisme. Hij werd beleefd weggelachen en genegeerd. Nu riskeert hij hetzelfde.

Campagne

Maar hij moet wel risico’s nemen, want hij kijkt met bezorgd naar de peilingen voor de EU-verkiezingen. Zijn coalitie van drie partijen (Renaissance, MoDem en Horizons) komen rond tien percent achter de uiterst-rechtse RN van opkomende ster Jordan Bardella. Macron wil zich volop engageren in de campagne, nu naar voor komen als een krijgshaftige leider zou moeten helpen. Maar het helpt niet.

Hij zorgde in het weekend ook al voor sensatie door ineens uit te pakken met een voorstel voor ‘des prix au plancher’ , minimumprijzen, voor landbouwproducten. Verrassend, want in november had het linkse ‘La France insiumise’ (LFI) zo een voorstel gedaan en dat had de Macronie fel verworpen. Minister voor Consumptiezaken Olivia Grégoire noemde dat een systeem voor Cuba of de Sovjet-Unie. En nu komt Macron daarmee af.

RN had dat voorstel van LFI wel verdedigd. Nu Macron het opneemt, is Bardella er ineens fel tegen. Dat leidt naar armoede, zegt de voorzitter van het RN. Terwijl ze bij de Macronie in de war zijn door Macrons ommezwaai, zijn ze dat bij RN door die van hun leider, in de andere richting. Maar beide, zowel Macron als Bardella, halen zo alweer het nieuws.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Franse boeren stellen honderd eisen

De Franse boeren zijn erg boos, daarom blokkeren ze Parijs en talrijke grote wegen. Boos op de regering, op de Europese Unie en haar Green Deal, op de grootwarenhuisketens,…

Print Friendly, PDF & Email

Frankrijk, het ene geweld is het andere niet

Het geweld dat in Frankrijk na de moord op Nahel, 17 jaar, is losgebarsten, was zo spectaculair dat veel ander publiek geweld erdoor in de schaduw raakt. Kort daarvoor…

Print Friendly, PDF & Email

Frankrijk: pacificatie. En dan?

Naar de beelden te oordelen, is er in Frankrijk een orgie van geweld losgebroken. De beelden zijn echt en indrukwekkend, de angst dat dit verder uitbreidt, zoals in 2005…

Print Friendly, PDF & Email
STANDPUNT VAN DE REDACTIE : Gaza, nu eindelijk sancties?

You May Also Like

×