Elke dag het nieuws halen lijkt de ambitie te zijn van de Franse president Emmanuel Macron. Hoe moet hij anders de resterende drie jaar van zijn ambtstermijn volmaken. Niet met ambitieuze plannen voor transitie in de klimaatstrijd, wel met uitspraken die ophef maken. Prix plancher, minimumprijzen voor de boeren, en waarom geen soldaten naar Oekraïne.
In Frankrijk gaan ze in een honderdtal middelbare scholen een proef doen met schooluniformen, een dada van Brigitte Macron, echtgenote van de president. Om het ideaal van ‘Egalité’, gelijkheid, in de hand te werken? Zo zien de scholieren dat in grote meerderheid niet, een uniform doet hen denken aan aftandse schooltucht. Er is bovendien ook de burgerdienst die weer opduikt. Dan maar een stap verder, naar het legeruniform, klaar voor de oorlog tegen de Russische bezetters in Oekraïne?
Wat bezielt Macron om het sturen van militairen naar het oorlogsveld “niet uit te sluiten”? Om onder meer zijn Oekraïense collega Zelensky te doen vergeten hoe lauw hij lang is geweest om Oekraïne militair te steunen. Nu hij het geweer van schouder verandert, slaat hij wat door in de andere richting. Meteen is weer de aandacht van de (westerse) wereld op hem gevestigd. Net als toen hij na 7 oktober vorig jaar de wereld verraste met een voorstel voor een internationale coalitie tegen terrorisme. Hij werd beleefd weggelachen en genegeerd. Nu riskeert hij hetzelfde.
Campagne
Maar hij moet wel risico’s nemen, want hij kijkt met bezorgd naar de peilingen voor de EU-verkiezingen. Zijn coalitie van drie partijen (Renaissance, MoDem en Horizons) komen rond tien percent achter de uiterst-rechtse RN van opkomende ster Jordan Bardella. Macron wil zich volop engageren in de campagne, nu naar voor komen als een krijgshaftige leider zou moeten helpen. Maar het helpt niet.
Hij zorgde in het weekend ook al voor sensatie door ineens uit te pakken met een voorstel voor ‘des prix au plancher’ , minimumprijzen, voor landbouwproducten. Verrassend, want in november had het linkse ‘La France insiumise’ (LFI) zo een voorstel gedaan en dat had de Macronie fel verworpen. Minister voor Consumptiezaken Olivia Grégoire noemde dat een systeem voor Cuba of de Sovjet-Unie. En nu komt Macron daarmee af.
RN had dat voorstel van LFI wel verdedigd. Nu Macron het opneemt, is Bardella er ineens fel tegen. Dat leidt naar armoede, zegt de voorzitter van het RN. Terwijl ze bij de Macronie in de war zijn door Macrons ommezwaai, zijn ze dat bij RN door die van hun leider, in de andere richting. Maar beide, zowel Macron als Bardella, halen zo alweer het nieuws.