Macron “nederig” naar Afrika

Zeg niet legerbasis, maar academie. Dat is een van de ingrepen die de Franse president Emmanuel Macron aankondigde vlak voor hij woensdag naar Afrika vertrok. Hij wil per se de indruk wegvegen dat Frankrijk in Afrika een neokoloniaal beleid voert. In Mali en nu ook Burkina Faso moesten Franse militairen recent opstappen.

De Franse legerbasissen zullen worden herdoopt. Ze worden in het ene geval gemengde basissen in andere gevallen militaire academies. Met telkens het accent op opleiding van militairen van het land waar de basis ligt. Zo hoopt Macron de basissen te behouden in o.m. Gabon, Ivoorkust en Senegal.

De invloed van Frankrijk in Afrika slinkt immers zienderogen, van noord naar zuid. Macron wil daar met zijn rondreis in centraal Afrika iets aan doen. Na Gabon en Angola reist hij naar Congo-Brazzavile, nadien naar de DR Congo,

“Democratie”

De Franse president wil er “geen lessen in democratie geven”, alsof die democratie in Afrika Parijs nauw aan het hart ligt. In veel gevallen, zoals Gabon bijv., steunen de Fransen volop zeer autoritaire regimes, wat een deel van de bevolking hen trouwens kwalijk neemt.

Het is de 18e keer sinds hij in 2017 president werd, dat Macron naar Afrika trekt. Voor zijn vertrek herinnerde hij aan zijn bekende toespraak van november 2017 in Ouagadougou, Burkina Faso, tot de studenten. Daarin schetste hij een nieuwe relatie tussen Frankrjk en Afrika, waarbij Frankrijk in het reine zou komen met zijn koloniaal verleden. Bij voorbeeld door kunstwerken terug te geven, wat met Benin gebeurde. Maar Parijs heeft daar geen vruchten van geplukt, ook in Ouagadougou worden in betogingen Russische vlaggen meegedragen en Franse verbrand.

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 199 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook