INTERNATIONALE POLITIEK

Macron met de knuppel

Image

Nasleep van moord op Nahel

Op 27 juni dit jaar schoot een Franse politieman koelbloedig de 17-jarige Nahel dood. In de dagen en weken daarop kwamen in gans Frankrijk, vooral in stedelijke randbuurten (les banlieues), duizenden meestal zeer jonge betogers op straat. Tv-zenders en “sociale” media brachten vooral beelden van vernielingen die ze aanrichtten. Dat is blijkbaar het enige dat president Emmanuel Macron en premier Elisabeth Borne ervan onthouden hebben.

De honderden burgemeesters die eind vorige maand in de Sorbonne kwamen luisteren naar de regeringsmaatregelen voor probleemwijken, zaten er – zowel links als rechts – beduusd bij. Premier Borne somde een lijst op van enkele maatregelen, waarvan sommige al veel eerder waren uitgevaardigd, maar nooit uitgevoerd. Het accent lag echter duidelijk op “orde, orde, orde”, zoals de president het letterlijk eerder had aangekondigd. . .De knuppel erin, want dat is wat volgens de Macronie de Fransen willen na de recente terreurmoord in Arras.

Gezag

Het gezag van de Republiek moet worden hersteld, en ook het ouderlijk gezag, aldus de regering. Minister van Justitie Eric Dupond-Moretti (die eerstdaags zelf voor de rechter komt wegens machtsmisbruik), zal strenge straffen uitvaardigen voor ouders die hun jonge kinderen niet in de hand hebben…

De harde en ernstige alarmkreten rond de dagelijkse racistische brutaliteiten worden dus volledig genegeerd. Nochtans heeft zelfs de Conseil d’Etat het over veralgemeende discriminatie bij de politiecontroles. Maar Macron en co zijn al vergeten dat de zware onlusten van deze zomer het gevolg waren van een moord door een politieman.

Negeren, dat gebeurde eerder al met de grondige rapporten mét concrete voorstellen uit 2018. Onder meer het rapport van Jean-Louis Borloo (minister in diverse rechtse regeringen). Daarin werd aangetoond dat “de Republiek” in verhouding vier keer minder middelen besteedt aan deze zogenaamde “prioritaire buurten” dan het nationale gemiddelde. Er moeten dus gewoon meer middelen komen om de buurten leefbaar te maken. Maar Macron kiest voor de knuppel.

Wel vindt premier Borne dat men mensen in precaire toestand niet langer moet huisvesten in moeilijken buurten. Dat haalt die buurten verder naar beneden, er moet meer sociale mix zijn. Maar waar die armen, daar gaat het om, dan wel naartoe moeten, wordt in het midden gelaten.

Uit dat alles blijkt alweer het grote misprijzen van Macron en co “pour ces gens là”, voor die minderwaardige lieden …Men kan dus gerust voorspellen dat de onlusten van deze zomer niet de laatste waren.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Gabriel Attal, cloning in Parijs

“De functie van eerste minister bestaat niet meer, Gabriel Attal neemt weer zijn functie van regeringswoordvoerder op”. Aldus Jean-Luc Mélenchon, boegbeeld van la France insoumise (LFI), na de aanstelling…

Print Friendly, PDF & Email

Crépol, ultra-rechts kaapt fait divers

Crépol, zaterdag 18 november. Een uit de hand gelopen ruzie op het dorpsbal eindigt met een messengevecht en een dode: Thomas, 16 jaar, kapitein van de jeugdploeg rugby. De…

Print Friendly, PDF & Email

Het Franse ‘cordon sanitaire’ verschuift

In de Franse politiek was er tot voor kort zoiets als ‘le front républicain’, het politieke veld rond enkele elementaire democratische beginselen en sociale rechten, zoals vastgelegd in de…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×