INTERNATIONALE POLITIEK

Macron, de media en de procureur

Image

Het wringt al langer tussen de Franse president Macron en de media. Hij drijft het niet zo ver als zijn VS-collega Trump, maar hij heeft zeker lange tenen. De krant Le Monde noemde deze week in een ongewoon edito de convocatie van haar journaliste en van andere persmensen “onrustwekkend”.  Die stappen gaan telkens uit van de nieuwe procureur van Parijs, Rémy Heitz.
Op 4 februari poogden twee procureurs en drie agenten van de Brigade Criminelle een huiszoeking te doen bij Médiapart. Deze nieuwssite had vorig jaar onthullingen gebracht over de affaire Benalla, de veiligheidsmedewerker van president Macron. De staf van Médiapart belette de huiszoeking en kwam er achter dat die er kwam op initiatief van Matignon, de diensten van premier Edouard Philippe, na vragen daarover in ‘Valeurs Actuelles’, eenuiterst-rechts magazine.
Deze maand werden drie journalisten ondervraagd voor hun onthullingen over Franse wapens die Saoedi-Arabië en de Arabische Emiraten inzetten bij de oorlog in Jemen. Het ging om twee journalisten van het collectief ‘Disclose’ en een journalist van Radio France. Het wordt dus duidelijk als een misdrijf beschouwd het publiek voor te lichten over de leugens van de regering.
En deze week dan is Ariane Chemin, journaliste van Le Monde, opgeroepen voor een verhoor op 29 mei, ook al in verband met de affaire Benalla. “Onrustwekkend”, aldus Le Monde.

Prefect

De dirigent van deze intimidaties is Rémy Heitz. Vorig jaar hadden het ministerie van Jiustitie en de Hoge Raad van de Magistratuur drie  kandidaten voorgedragen om procureur van Parijs te worden. Macron veegde die drie van tafel en stelde Heitz aan. Niet als een onafhankelijke procureur, maar als een soort prefect van het Elysée. Het is uitkijken wat Heitz zal doen met drie klachten tegen naaste medewerkers van Macron in verband met de affaire Benalla.
Macron’s meerderheid nam intussen een wet aan tegen “fake news”. Kritische journalisten vrezen dat Macron die onnozele wet alleen maar wil om zet te gebruiken tegen hinderlijke informatie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Crépol, ultra-rechts kaapt fait divers

Crépol, zaterdag 18 november. Een uit de hand gelopen ruzie op het dorpsbal eindigt met een messengevecht en een dode: Thomas, 16 jaar, kapitein van de jeugdploeg rugby. De…

Print Friendly, PDF & Email

Het Franse ‘cordon sanitaire’ verschuift

In de Franse politiek was er tot voor kort zoiets als ‘le front républicain’, het politieke veld rond enkele elementaire democratische beginselen en sociale rechten, zoals vastgelegd in de…

Print Friendly, PDF & Email

Macron met de knuppel

Nasleep van moord op Nahel Op 27 juni dit jaar schoot een Franse politieman koelbloedig de 17-jarige Nahel dood. In de dagen en weken daarop kwamen in gans Frankrijk,…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×