Macron, de media en de procureur

Het wringt al langer tussen de Franse president Macron en de media. Hij drijft het niet zo ver als zijn VS-collega Trump, maar hij heeft zeker lange tenen. De krant Le Monde noemde deze week in een ongewoon edito de convocatie van haar journaliste en van andere persmensen “onrustwekkend”.  Die stappen gaan telkens uit van de nieuwe procureur van Parijs, Rémy Heitz.
Op 4 februari poogden twee procureurs en drie agenten van de Brigade Criminelle een huiszoeking te doen bij Médiapart. Deze nieuwssite had vorig jaar onthullingen gebracht over de affaire Benalla, de veiligheidsmedewerker van president Macron. De staf van Médiapart belette de huiszoeking en kwam er achter dat die er kwam op initiatief van Matignon, de diensten van premier Edouard Philippe, na vragen daarover in ‘Valeurs Actuelles’, eenuiterst-rechts magazine.
Deze maand werden drie journalisten ondervraagd voor hun onthullingen over Franse wapens die Saoedi-Arabië en de Arabische Emiraten inzetten bij de oorlog in Jemen. Het ging om twee journalisten van het collectief ‘Disclose’ en een journalist van Radio France. Het wordt dus duidelijk als een misdrijf beschouwd het publiek voor te lichten over de leugens van de regering.
En deze week dan is Ariane Chemin, journaliste van Le Monde, opgeroepen voor een verhoor op 29 mei, ook al in verband met de affaire Benalla. “Onrustwekkend”, aldus Le Monde.

Prefect

De dirigent van deze intimidaties is Rémy Heitz. Vorig jaar hadden het ministerie van Jiustitie en de Hoge Raad van de Magistratuur drie  kandidaten voorgedragen om procureur van Parijs te worden. Macron veegde die drie van tafel en stelde Heitz aan. Niet als een onafhankelijke procureur, maar als een soort prefect van het Elysée. Het is uitkijken wat Heitz zal doen met drie klachten tegen naaste medewerkers van Macron in verband met de affaire Benalla.
Macron’s meerderheid nam intussen een wet aan tegen “fake news”. Kritische journalisten vrezen dat Macron die onnozele wet alleen maar wil om zet te gebruiken tegen hinderlijke informatie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 257 Times, 2 Visits today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook