INTERNATIONALE POLITIEK

Macron lust vakbonden rauw

Image

Emmanuel Macron, president van de Franse Republiek, heeft een zware hekel aan vakbonden. Hij heeft een hekel aan alle maatschappelijke autonome bewegingen, maar aan de vakbonden in het bijzonder. Hij schreeuwt dat niet uit, maar het blijkt overduidelijk uit zijn repressief beleid. Sophie Binet, secretaris-generaal van de vakbond CGT, legt dat uit in een brief aan premier Elisabeth Borne.

Macron heeft de ‘casserolades’ (op potten en pannen slaan bij bezoeken van de president) niet verteerd. Die manifestaties waren onder meer georganiseerd door de vakbonden die maandenlang massaal actie voerden tegen de verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar. Syndicalisten die protestacties opzetten, werden de jongste tijd bij de politie geconvoceerd op de meest vage en bizarre gronden. Dat maakt deel uit van toenemende intimidatie tegen de vakbonden, aldus Binet.

Ze heeft het over de zwaarste antisyndicale repressie sinds 1945. Tegen niet minder dan 17 belangrijke vakbondleiders van de CGT
is een procedure gestart voor acties die collectief waren beslist. Momenteel worden meer dan 1.000 militanten van de CGT gerechtelijk vervolgd. En dat voor de meest ridicule zaken, “des motifs picrocholins” (gedreven door slecht humeur).

Hinderlijk

Dat komt van een regering die zeer brutaal haar pensioenwet heeft doorgedrukt, met een beroep op art. 49.3 van de grondwet om een stemming in het parlement te ontwijken.“C’est un signe des temps car, pour le néoliberalisme, la démocratie est un problème” (Het is een teken des tijds want voor het neoliberalisme is de democratie hinderlijk), aldus Binet

De regering geeft daarmee een gevaarlijk signaal aan het patronaat dat de jongste jaren meer en meer juridisch in de aanval gaat tegen syndicale acties. Vakbondsmilitanten worden vaker ontslagen, waarmee tegelijk de rest van het personeel wordt geïntimideerd: je kan maar beter niet met de vakbond te maken hebben. Onderzoekers stellen vast dat in bedrijven waar syndicalisten het zwaar te verduren hebben, veel personeelsleden aarzelen om aan te sluiten bij een vakbond.

Die repressie treft een vakbondswereld die erg zwak en verdeeld is. De syndicalisatiegraad is erg laag en verdeeld over acht nationale vakbonden. De strijd tegen de pensioenhervorming leidde tot een hecht vakbondsfront. Maar nu de strijd gestreden en verloren is, schiet er van die syndicale eenheid nog weinig over.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Elysée kijkt niet op een euro, tenzij voor werklozen

Het Franse Rekenhof heeft in een jaarrapport president Emmanuel Macron gesuggereerd zuiniger te zijn met de uitgaven van het Elysée. De kosten voor de banketten kunnen wel niet aan…

Print Friendly, PDF & Email

Paniek in Macronie

Kloof in peilingen en in staatskas. Maar het geld halen waar het zeker niet zit Er is paniek in de Macronie, het ‘blok’ van drie partijen dat de Franse…

Print Friendly, PDF & Email

Attal maakt jacht op profiteurs

Maar dan niet de echte De Franse premier Gabriel Attal voert vastberaden jacht op profiteurs. Daarbij denken we onmiddellijk aan de jongste cijfers over de dividenden van 38 bedrijven…

Print Friendly, PDF & Email
Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×