INTERNATIONALE POLITIEK

Macron krijgt 3,3 op 10 voor klimaat

Image

Op 21 juni vorig jaar pakte de Convention Citoyenne pour le Climat, Burgerconventie voor het klimaat, uit met 149 voorstellen voor de Franse regering. President Emmanuel Macron had die conventie, bestaande uit door het lot aangewezen burgers, in oktober 2019 in het leven geroepen om te tonen dat het hem ernst was met inspraak voor de burgers. Maar die vinden nu dat ze voor de gek gehouden zijn en geven president en regering 3,3 op 10 voor de wetten die ze uit die voorstellen hebben gebrouwen.

Macron deed in het begin alsof hij de aanbevelingen, op drie na, allemaal in wetten zou gieten. Maar in september al trok hij van leer tegen mensen die nog bij de gaslamp en het leven van de Amish zweren. Dat was bij het debat over de invoering van de 5G, waarvoor de conventie een moratorium had voorgesteld.

Ontgoocheld

Die uitspraak van de president viel toen bij die burgers in zeer slechte aarde, het was een signaal dat hun voorstellen niet ernstig werden genomen. Vorige zondag was de laatste zitting van de conventie en dat verliep niet in een vrolijke stemming. 119 conventieleden (31 deden niet mee) gaven op een visioconferentie lucht aan hun ontgoocheling over de besluiten die de regering uit hun werk heeft gehaald, of beter niet heeft gehaald.
Globaal genomen geven de burgers van de conventie de regering een povere 3,3 op 10, een flinke buis. Op de vraag in hoeverre de regeringsmaatregelen ons dichter bij het gestelde objectief brengen, is het cijfer nog lager: 2,5.
Op bijna geen enkel thema halen president en regering de helft. Wel geven de burgers een 6 op de vraag of hun conventie nuttig was. Velen wijten de ontgoocheling aan de invloed van lobby’s zoals luchtvaart, reclamewereld en landbouw.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Twee nieuwe en alarmerende milieurapporten

Het mondiale regenwoud wordt aan tien voetbalvelden per minuut ontbost en de meeste fossiele brandstofbedrijven produceerden meer fossiele brandstoffen in de zeven jaar na het Klimaatakkoord van Parijs (12…

Print Friendly, PDF & Email

De Mensenplaneet anno 2024 en verder

Een Essay over grootschalige oorlogen, talloos veel moorden, de planetaire grenzen overschreden maar kijk … A.I. zal ons redden … Of net niet ? Het valt niet mee anno…

Print Friendly, PDF & Email

Levert COP28 toch iets op ondanks kaping door oliebonzen?

Ze is weer gestart: de jaarlijkse VN-klimaatconferentie. Deze keer in één van de landen die het ijverigst mee ons aller planeetklimaat verpesten: de Verenigde Arabische Emiraten. In de ultra-geklimatiseerde…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×