Macron krijgt 3,3 op 10 voor klimaat

Op 21 juni vorig jaar pakte de Convention Citoyenne pour le Climat, Burgerconventie voor het klimaat, uit met 149 voorstellen voor de Franse regering. President Emmanuel Macron had die conventie, bestaande uit door het lot aangewezen burgers, in oktober 2019 in het leven geroepen om te tonen dat het hem ernst was met inspraak voor de burgers. Maar die vinden nu dat ze voor de gek gehouden zijn en geven president en regering 3,3 op 10 voor de wetten die ze uit die voorstellen hebben gebrouwen.

Macron deed in het begin alsof hij de aanbevelingen, op drie na, allemaal in wetten zou gieten. Maar in september al trok hij van leer tegen mensen die nog bij de gaslamp en het leven van de Amish zweren. Dat was bij het debat over de invoering van de 5G, waarvoor de conventie een moratorium had voorgesteld.

Ontgoocheld

Die uitspraak van de president viel toen bij die burgers in zeer slechte aarde, het was een signaal dat hun voorstellen niet ernstig werden genomen. Vorige zondag was de laatste zitting van de conventie en dat verliep niet in een vrolijke stemming. 119 conventieleden (31 deden niet mee) gaven op een visioconferentie lucht aan hun ontgoocheling over de besluiten die de regering uit hun werk heeft gehaald, of beter niet heeft gehaald.
Globaal genomen geven de burgers van de conventie de regering een povere 3,3 op 10, een flinke buis. Op de vraag in hoeverre de regeringsmaatregelen ons dichter bij het gestelde objectief brengen, is het cijfer nog lager: 2,5.
Op bijna geen enkel thema halen president en regering de helft. Wel geven de burgers een 6 op de vraag of hun conventie nuttig was. Velen wijten de ontgoocheling aan de invloed van lobby’s zoals luchtvaart, reclamewereld en landbouw.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 422 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook