Macron in front tegen groen

De Franse kiezers worden zondag naar de stembus uitgenodigd voor, waar dat nodig is, een tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen. Door de coronacrisis is die met meer dan drie maanden uitgesteld. De partij van Macron, LRM (La République en Marche), heeft waar ze kan front met rechts gevormd tegen het groene EELV. Want Macron vreest in de presidentsverkiezingen van 2022 felle concurrentie van een groene kandidaat.

Lyon

Het groene EELV (Europe Ecologie Les Verts) maakt veel kans om na Grenoble enkele andere grote steden binnen te doen. Ze maken kans in Lyon, Bordeaux, Straatsburg, Besancon en zelfs in Rijsel, de stad van Martine Aubry, zijn ze niet kansloos.
Dat is een nachtmerrie voor president Macron die, net als Trump, bij alles denkt aan zijn herverkiezing. Dan mogen die van LRM best een alliantie sluiten met de rechtse Les Républicains (LR). Want indien de groenen enkele belangrijke burgemeesters bij krijgen, versterkt dat hun positie in 2022.
In Lyon is ex-burgemeester en ex-minister BinnenlandseZaken Collomb wel erg ver gegaan, hij sloot er een verbond met LR dat in die regio zeer rechts staat. LRM heeft hem dan ook de investituur onttrokken, er zijn grenzen.
Maar in tal van andere steden werken LRM en LR samen. Het wordt voorgesteld alsof de komst van een groene burgemeester een regelrechte catastrofe is voor die steden, zoals Bordeaux, Lyon, Straatsburg… In Rijsel ligt het anders, daar heeft EELV het aanbod van Aubry voor samengaan afgewezen.
Yannick Jadot, die bij de Euroverkiezingen vorig jaar 13 % haalde, ziet zichzelf al in het Elysée, en al zijn er veel groenen die hem niet erg genegen zijn.

Blikvangers

In Parijs maakt de socialiste Anne Hidalgo, gesteund door groen en verzameld links, meest kans om zichzelf op te volgen. De kandidate van LRM, ex-minister van Gezondheid, Agnes Buzyn haalde in de eerste rond slechts 17 % en dat wordt zondag niet veel meer. In één district is er een fusie LRM-LR geweest.
Het is ook uitkijken nar enkele andere grote steden. In Marseille staat rechts, dat al 25 jaar aan de macht is, er niet zo goed voor tegenover een bundeling van diverse linkse groepen. Rechts zou zijn burgemeesters ook kunnen verliezen in Bordeaux. De socialisten hopen Nancy en Saint-Denis, totnogtoe meteen communistische burgemeester, binnen te halen. In Le Havre hoopt premier Philippe te worden herverkozen. Hij heeft een communistische tegenstander die het in de eerste rond goed deed, maat groen weigert hem te steunen.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 319 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook