INTERNATIONALE POLITIEK

Macron en de werkloze

Image

De Franse president Emmanuel Macron houdt duidelijk niet van werklozen. Hij had het al eerder tegen een werkzoekende gezegd: steek de straat over en pak een job. Sinds deze maand worden de Franse werklozen nog wat extra aangepakt. Bijna één miljoen zullen het met nog minder moeten stellen dan wat ze totnogtoe hadden. Dat is Macrons armoedebestrijding.
Er moet op twee jaar 3,4 miljard euro bespaard worden, zegt een regering die de belastingen op de grote fortuinen (ISF) nagenoeg afschafte. Dat is de manier waarop Macron en de regering Philippe de sociale rechtvaardigheid zien.
De nieuwe maatregelen hebben betrekking op de ca zes miljoen personen die ingeschreven zijn bij de Pôle emploi. Het gaat om mensen die geen of zeer beperkt werk hebben. Zij worden er door de regering van verdacht zich in ledigheid te wentelen.

Hardvochtig

Laurent Berger, de leider van de nochtans zeer meegaande vakbond CFDT, noemt dit “een van de meest hardvochtige sociale hervormingen van de voorbije 25 jaar. Meer dan 1,4miljoen personen gaan direct inkomen verliezen, aldus zijn berekening.
Met de nieuwe maatregelen worden de voorwaarden om een uitkering te genieten veel strenger. Die uitkeringen gaan nu ook sneller naar beneden. In april volgend jaar komt daar bij dat het gemiddeld refertebedrag met 22 % verlaagt, waardoor 850.000 personen hun uitkering zien zakken.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Ach, Europa

Zouden er nog Europese Staatshoofden of regeringsleiders zijn die het nodig vinden een uitvoerige uiteenzetting te geven over wat ‘Europa’ – de Europese Unie – moet zijn of worden?…

Print Friendly, PDF & Email

Macron n’importe quoi

Elke dag het nieuws halen lijkt de ambitie te zijn van de Franse president Emmanuel Macron. Hoe moet hij anders de resterende drie jaar van zijn ambtstermijn volmaken. Niet…

Print Friendly, PDF & Email

Crépol, ultra-rechts kaapt fait divers

Crépol, zaterdag 18 november. Een uit de hand gelopen ruzie op het dorpsbal eindigt met een messengevecht en een dode: Thomas, 16 jaar, kapitein van de jeugdploeg rugby. De…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×