Macron en de werkloze

De Franse president Emmanuel Macron houdt duidelijk niet van werklozen. Hij had het al eerder tegen een werkzoekende gezegd: steek de straat over en pak een job. Sinds deze maand worden de Franse werklozen nog wat extra aangepakt. Bijna één miljoen zullen het met nog minder moeten stellen dan wat ze totnogtoe hadden. Dat is Macrons armoedebestrijding.
Er moet op twee jaar 3,4 miljard euro bespaard worden, zegt een regering die de belastingen op de grote fortuinen (ISF) nagenoeg afschafte. Dat is de manier waarop Macron en de regering Philippe de sociale rechtvaardigheid zien.
De nieuwe maatregelen hebben betrekking op de ca zes miljoen personen die ingeschreven zijn bij de Pôle emploi. Het gaat om mensen die geen of zeer beperkt werk hebben. Zij worden er door de regering van verdacht zich in ledigheid te wentelen.

Hardvochtig

Laurent Berger, de leider van de nochtans zeer meegaande vakbond CFDT, noemt dit “een van de meest hardvochtige sociale hervormingen van de voorbije 25 jaar. Meer dan 1,4miljoen personen gaan direct inkomen verliezen, aldus zijn berekening.
Met de nieuwe maatregelen worden de voorwaarden om een uitkering te genieten veel strenger. Die uitkeringen gaan nu ook sneller naar beneden. In april volgend jaar komt daar bij dat het gemiddeld refertebedrag met 22 % verlaagt, waardoor 850.000 personen hun uitkering zien zakken.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 299 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook