Macron “emmerde” zijn rivalen

 

“Les non-vaccinés, j’ai tres envie de les emmerder” – de niet-gevaccineerden, ik heb zin om hen in de stront duwen – of hoe vertaal je “emmerder”. Het is geen net woordgebruik voor de president van de Franse Republiek, maar Emmanuel Macron wou met zijn uitspraak in de krant Le Parsien duidelijk provoceren. Niet zomaar provoceren, maar wel de campagne voor de presidentsverkiezingen op minder dan honderd dagen van de eerste stemronde zijn thema opleggen, namelijk bestrijding van de corona pandemie.

Dat komt inderdaad slecht uit voor veel van zijn uitdagers. De uiterst-rechtse Eric Zemmour had zijn ploeg net opgedragen rond één thema campagne te voeren: de “grote bevolkingsruil”(de stelling dat men bezig is de oorspronkelijke bevolking door migranten te vervangen. Met andere woorden: alles moest rond migratie en islam draaien. De andere uiterst-rechtse kandidate, Marine Le Pen, wil al evenzeer dat thema naar voor schuiven.

De kandidate van de rechtse Les Républicains (LR) Valérie Pécresse, voert campagne op twee benen: de traditionele gematigde rechterzijde weghouden bij Macron door de balans van zijn 5 jaar aan te vallen, anderzijds kiezers weghalen bij uiterst-rechts door het thema veiligheid te benadrukken.

Kakofonie

Maar vaccinatie? Bij de LR is het één kakofonie. Een groot deel van de parlementsleden stond achter het voorstel van de regering voor de invoering van een vaccinatiepas vanaf 15 januari. Maar een ander deel is er fel tegen, terwijl ze allen samen de stemming een dag blokkeerden. Pécresse zelf zegt voor te zijn, maar heeft het liever niet over dat verdelende onderwerp.(In de Assemblée stemden 28 LR-leden voor de vaccinatiepas, 24 stemden tegen en 22 onthielden zich).

Helemaal vervelend is het voor Zemmour en Le Pen. Uit onderzoek zou blijken dat toch ongeveer de helft van hun achterban absoluut voor de vaccinatiepas is, en evenmin als de meeste Fransen nog enig geduld heeft met niet-gevaccineerden.

Het woordgebruik van Macron is volgens Jean-Luc Mélenchon van La Franse insoumise cru, vulgair. Maar het heeft het voordeel van de duidelijkheid. Daarmee heeft kandidaat Macron – officieel is hij dat nog niet – bakens uitgezet voor zijn campagne. Terwijl kandidaat Mélenchon zichzelf weer voor aap zet door op zijn minst de schijn te wekken dat hij begrip heeft voor de vaccinweigeraars.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 408 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.