INTERNATIONALE POLITIEK

Macron “emmerde” zijn rivalen

Image
Betogers tegen de pas, alvast geen kiezers voor Macron.

“Les non-vaccinés, j’ai tres envie de les emmerder” – de niet-gevaccineerden, ik heb zin om hen in de stront duwen – of hoe vertaal je “emmerder”. Het is geen net woordgebruik voor de president van de Franse Republiek, maar Emmanuel Macron wou met zijn uitspraak in de krant Le Parsien duidelijk provoceren. Niet zomaar provoceren, maar wel de campagne voor de presidentsverkiezingen op minder dan honderd dagen van de eerste stemronde zijn thema opleggen, namelijk bestrijding van de corona pandemie.

Dat komt inderdaad slecht uit voor veel van zijn uitdagers. De uiterst-rechtse Eric Zemmour had zijn ploeg net opgedragen rond één thema campagne te voeren: de “grote bevolkingsruil”(de stelling dat men bezig is de oorspronkelijke bevolking door migranten te vervangen. Met andere woorden: alles moest rond migratie en islam draaien. De andere uiterst-rechtse kandidate, Marine Le Pen, wil al evenzeer dat thema naar voor schuiven.

De kandidate van de rechtse Les Républicains (LR) Valérie Pécresse, voert campagne op twee benen: de traditionele gematigde rechterzijde weghouden bij Macron door de balans van zijn 5 jaar aan te vallen, anderzijds kiezers weghalen bij uiterst-rechts door het thema veiligheid te benadrukken.

Kakofonie

Maar vaccinatie? Bij de LR is het één kakofonie. Een groot deel van de parlementsleden stond achter het voorstel van de regering voor de invoering van een vaccinatiepas vanaf 15 januari. Maar een ander deel is er fel tegen, terwijl ze allen samen de stemming een dag blokkeerden. Pécresse zelf zegt voor te zijn, maar heeft het liever niet over dat verdelende onderwerp.(In de Assemblée stemden 28 LR-leden voor de vaccinatiepas, 24 stemden tegen en 22 onthielden zich).

Helemaal vervelend is het voor Zemmour en Le Pen. Uit onderzoek zou blijken dat toch ongeveer de helft van hun achterban absoluut voor de vaccinatiepas is, en evenmin als de meeste Fransen nog enig geduld heeft met niet-gevaccineerden.

Het woordgebruik van Macron is volgens Jean-Luc Mélenchon van La Franse insoumise cru, vulgair. Maar het heeft het voordeel van de duidelijkheid. Daarmee heeft kandidaat Macron – officieel is hij dat nog niet – bakens uitgezet voor zijn campagne. Terwijl kandidaat Mélenchon zichzelf weer voor aap zet door op zijn minst de schijn te wekken dat hij begrip heeft voor de vaccinweigeraars.

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

In ‘oostelijke’ EU is links verdampt

De fractie van S&D (sociaaldemocraten) blijft veruit de tweede grootste in het EU-parlement. Maar onder die 140 gekozenen zitten bitter weinig afgevaardigden uit nieuwe lidstaten van Centraal-Europa en de…

Print Friendly, PDF & Email

Spanje: Genoeg gefeest!

De 17,8 miljoen Spaanse stemmen voor de Europese verkiezingen veroorzaakten voorbije zondag geen aardverschuivingen. Dat werd, na de verschillende nationale, regionale en lokale verkiezingen die in Spanje plaatsvonden het…

Print Friendly, PDF & Email

De steeds meer gefantaseerde oorlog om Gaza.

Ergens lijkt de teller te blijven, stilstaan. Nog steeds hebben, we het over “meer dan 36.000” dode Palestijnen in Gaza, ondanks de onophoudelijke Israëlische raids en bombardementen en de…

Print Friendly, PDF & Email
De Vlaams-Bourgondische bijdrage aan de Portugese ontdekkingsreizen in de 14de en 15de eeuw

You May Also Like

×