Macedonische cocktail

In Skopje, de hoofdstad van wat nu Noord-Macedonië heet, is men niet gerust in de Griekse regeringswissel. De “Nieuwe Democratie” (ND) van de nieuwe premier Kyriakos Mitsotakis voerde het voorbije jaar namelijk heftig campagne tegen de benaming Noord-Macedonië. Volgens Griekse nationalisten, en dat zijn er veel bij ND, hoort de benaming Macedonië alleen de Grieken toe.
Zowel de Griekse ex-premier Alexis Tsipras als de premier van wat nog de FYR Macedonië noemde, Zoran Zajev, namen grote politieke risico’s toen ze vorig jaar een akkoord tekenden rond de benaming Noord-Macedonië. Een kwarteeuw lang dwarsboomde Athene elke toenadering tussen Skopje en de EU.

Uiterst-rechts

Zajev en Tsipras konden een meerderheid van hun parlementen overtuigen de nieuwe naam te aanvaarden. In Griekenland lokte die kwestie wel massaal straatprotest uit. ND voerde een felle campagne en won zondag wel veel stemmen in het noorden, de Griekse regio Macedonië. Maar Syriza van Tsipras verloor er geen. ND kaapte gewoon veel stemmen weg van uiterst-rechtse nationalisten. Binnen ND is uiterst-rechts immers goed vertegenwoordigd, met enkele politici die uit de extreem-rechtse partij LAOS komen.
Skopje is dus ongerust wat de regering Mitsotakis nu verder doet. Noord-Macedonië kreeg onlangs al een zware opdoffer toen de EU besliste de gesprekken over toetreding op de lange baan te schuiven, ondanks dus de nieuwe benaming. Skopje vreest dat Mitsotakis nu in Brussel op de rem zal staan. Wat de al zo labiele toestand in de westelijke Balkan nog onzekerder maakt.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 392 Times, 2 Visits today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook