Lynchende koewachters

In het Indiase Latehar, deelstaat Jharkhand, zijn acht mannen tot levenslang veroordeeld wegens de moord op een man en een kind twee jaar geleden. De veroordeelden waren koe-vigilantes, hindoes die waken over het heil van koeien en er een lynchpartij voor over hebben.
De 32-jarige Majloom Ansara en de 12-jarige Imtiaz Khan waren  op weg met acht koeien om die op een markt te verkopen. Ze werden onderweg aangevallen en aan een boom opgeknoopt met het touw dat rond de koeien zat. Na het vonnis riepen hindoebetogers  ‘Leve moeder India’ en ‘Stop het doden van koeien’.
Vooral sinds de hindoenationalistische BJP in 2014 aan de macht kwam, zijn de ‘cow vigilantes’ weer volop actief.
Er waren de voorbije jaren tientallen gewelddaden waarbij talrijke slachtoffers vielen, meestal moslims. Het kwam totnogtoe slechts twee keer tot een veroordeling van de daders. Vorig jaar besliste het Hooggerechtshof dat er in alle districten wakers moeten aangeduid worden om tegen die koewachters op te treden.
In steeds meer deelstaten is het slachten van  koeien verboden. Veel slachterijen, meestal uitgebaat door moslims, moesten sluiten. Slechts in 5 van de 29 deelstaten is het slachten en eten van rundvlees volkomen legaal.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 364 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook