INTERNATIONALE POLITIEK

Luxewereld negeert inflatie

Image

De prijs van gewone levensmiddelen stijgt met de dag, mijn winkelmand kost minstens 15 % meer dan een jaar geleden. Geen idee of de prijs van kaviaar is ook gestegen, maar tegen 1650 tot 4300 euro per kilo (er is ook nog duurdere) maakt dat weinig verschil. Kaviaarhandelaars klagen niet over gebrek aan klanten, want alles wat luxe is, floreert als nooit tevoren.

Dat valt af te lezen uit de cijfers van de grote Franse luxeondernemingen. Op kop LVHM (Louis Vuitton, Dior en co) met aan het hoofd Bernard Arnault, de rijkste man van Frankrijk die ooi probeerde Belg te worden om minder belastingen te betalen. LVMH had de eerste negen maanden van dit jaar voor 27,8 miljard euro verkocht, een stijging van bijna 24%.

Zelfde percentage bij concurrent Hermès. Kering (Gucci, Saint Laurent, Balenciaga…) moet het stellen van een stijging van 15%. Die hogere percentages liggen aan meer verkoop, maar ook aan het feit dat ze hun prijzen fors verhogen. Want hun klanten voor het hogere gamma kijken naar geen euro.

Bloei

De luxesector blijkt al langer te weerstaan aan moeilijke tijden. De crisis, dat is voor de anderen, het gewone volk. Zelfs ten tijde van de grote financiële crisis van 2008-2009 bleef de luxesector overeind, al was de stijging toen beperkt tot 2%.

Die luxehuizen verkopen kleding, uurwerken, handtassen, juwelen… In andere luxesectoren gaat het niet minder. Zoals luxewagens: Rolls-Royce kan de bestellingen niet bijhouden. Ferrari en Bugatti (minimumprijs 3 miljoen euro per wagen) kennen hoogdagen. Idem bij de luxejachten waar de bestellingen voor de grote maten (500 miljoen euro) al even moeilijk kunnen volgen als hun collega’s voor privé-jets.

Toch vinden talrijke politieke leiders – zoals de Britse Conservatieven en de Franse president Macron – dat men de rijken niet teveel mag belasten, hun rijkdom zou iedereen ten goede komen.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Het profitariaat van de inflatie

In één woord: Graaiflatie Het is tot bij sommige sociaaldemocraten in om te keer te gaan tegen het profitariaat. Langdurig zieken, ouders die kindergeld ‘krijgen’, werklozen die niet willen…

Print Friendly, PDF & Email

Franse aandeelhouders in de wolken

Terwijl zeer veel Fransen het met de dag moeilijker hebben om rekeningen te betalen, glunderen de aandeelhouders van de bij de beurs CAC 40 genoteerde bedrijven. 38 van die…

Print Friendly, PDF & Email

Fossiele industrie aan Europese knoppen

Economische theorieën leren dat prijzen een eigen leven leiden. Al wat centrale banken kunnen doen is inspelen op randvoorwaarden, zoals de geldvoorraad, in de hoop dat de prijzen volgen.…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×