INTERNATIONALE POLITIEK

Lucano van Riace: 13 jaar cel voor hulp aan migranten

Image

Domenico Lucano, oud-burgemeester van de gemeente Riace in Calabrië, stond al drie jaar onder huisarrest. Het openbaar ministerie vroeg op zijn proces in Locri zeven jaar en elf maanden cel voor illegale bijstand aan illegale immigranten. De rechter gaf hem deze week dertien jaar, wat Lucano’s medestanders beschouwen als een puur racistisch verdict. Zijn advocaat meldde dat er beroep wordt aangetekend.

Lucano kreeg vijf jaar geleden wereldbekendheid met zijn acties om vluchtelingen in zijn dorp op te vangen. Volgens de aanklacht moedigde hij daardoor illegale immigratie aan. De aanklacht luidde onder meer dat hij schijnhuwelijken organiseerde, valse documenten verstrekte en overheidsgeld gebruikte ten bate van die vluchtelingen. Drie jaar geleden werd hij opgepakt en onder huisarrest geplaatst.

Riace is een bergdorp in de zuidelijke regio Calabrië (de “teen”), waar burgemeesters en schepenen meestal worden opgepakt voor corruptie en banden met clans van de ‘Ndrangheta’, de Calabrische maffia.

Dorp bevolken

Lucano had Riace al eerder opengesteld voor Koerdische vluchtelingen en ving nadien onder meer migranten op uit Syrië. Zoals veel dorpen in die regio, is Riace aan het ontvolken, jongeren trekken er massaal weg. Voor Lucano was de opvang van migranten ook een middel om het dorp levendig te houden. Naast de bijna 2000 autochtone inwoners, zijn er rond 300 migranten.

De linkse Lucano voerde de voorbije weken campagne als kandidaat op de lijst ‘Un altra Calabria è possibile’, een ander Calbrië is mogelijk. Dat is de lijst van Luigi De Magistris, de oud-burgemeester van Napels die kandidaat is bij de regionale verkiezingen van dit weekend. Uiterst-rechts gebruikte dat in de campagne om aan te tonen dat links steunt op “criminelen als Lucano”.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Racistische generaal verstoort Meloni’s zomer

Generaal Roberto Vannacci heeft met zijn boek ‘Il mondo al contrario’ (De wereld op zijn kop) onrust en verdeeldheid gezaaid binnen Italiaans uiterst-rechts. Minister van Defensie Guido Crosetto, van…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×