INTERNATIONALE POLITIEK

Lokale verkiezingen in Brazilië

Image

Het centrum wint, extreem-rechts van Bolsonaro verliest, een verdeeld links doet het goed.

President Jair Bolsonaro en ex-President Lula da Silva waren er als de kippen bij, afgelopen zondag 15 november, om te stellen dat rechts, c.q. links de verkiezingen had verloren.

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Lula wel wat meer gelijk had dan Bolsonaro.

Bolsonaro heeft geen partij, en dat is wellicht de grote verklaring voor het spectaculaire verlies van het ‘bolsonarisme’ in deze lokale verkiezingen. In Sao Paulo kwam Bolsonaro’s kandidaat pas op de vierde plaats, en in Rio de Janeiro werd zijn kandidaat uitgeschakeld. In Rio werd zoon Carlos wel verkozen, maar hij moest de duimen leggen voor de kandidaat van het radikaal linkse PSOL voor het hoogste stemmenaantal.

Van de negen kandidaat-burgemeesters die door Bolsonaro werden gesteund komen er pas twee in de tweede ronde, en twee werden rechtstreeks verkozen.

Links deed het eigenlijk goed, maar de PT, partij van Lula, zit in een strijd om de hegemonie gewikkeld met de communistische partij en met PSOL. In Porto Alegre is dat te danken aan Manuela d’Avila, de populaire jonge vrouw die kandideerde voor de PCdoB. In Sao Paulo, in Belem do Pará en nog enkele andere steden haalde PSOL meer stemmen binnen dan de PT.

Dit waren de eerste verkiezingen sinds Jair Bolsonaro in 2018 tot President werd verkozen. Toch is het moeilijk om uit deze lokale verkiezingen lessen te trekken voor de komende presidentsverkiezingen, want Bolsonaro blijft wel heel populair.

Van een verdeelde linkerzijde valt weinig te verwachten, en de PT is geheel afhankelijk van de vraag of Lula zal mogen opkomen. Er lopen negen processen tegen de ex-president, en waar één beschuldiging werd ingetrokken, bevestigde het Hooggerechtshof begin deze maand het behoud van een andere zaak.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Bolsonaro in nauwe schoentjes

Hij is niet gearresteerd, in tegenstelling tot enkele van zijn medestanders, maar hij moest wel zijn paspoort inleveren en kreeg verbod om contacten te hebben met zijn volgelingen. Kortom,…

Print Friendly, PDF & Email

Lula en Xi JinPing

De Braziliaanse President Lula da Silva is dan toch op reis vertrokken naar China. Het had twee weken geleden al moeten gebeuren, maar een lichte longontsteking hield dat tegen.…

Print Friendly, PDF & Email

Geen poging tot staatsgreep, geen spontaan protest

Het was wel degelijk schrikken afgelopen zondag in Brazilië. De machtsoverdracht op 1 januari was vlot verlopen, Bolsonaro had het land twee dagen tevoren verlaten. Wat heethoofden stonden weliswaar…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×