INTERNATIONALE POLITIEK

Linkse zeges in Italiaanse steden

Image

In de Italiaanse steden Firenze, Bari en Perugia hebben kandidaten van centrumlinks de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen. Het was vooral uitkijken naar Firenze waar uiterst-rechts het oog had laten op vallen, die stad zijnde een symbool van linkse inplanting.

Het is met een overtuigende 60.5 % dat Sara Funaro gekozen is tot burgemeester van Firenze. In Bari haalt Vittorio Leccese een nog sterker resultaat met 70.3%. In Perugia is de zege nipter, daar haalt Vittoria Ferdinandi het met 52 %. In Bari haalde Leccese in de eerste ronde 48 %, de kandidaat van de Vijfsterrenbeweging (M5S) 22%.

Centrumlinks wint ook in Potenza, Cremona en Campobasso. Rechts met uiterst-rechts kan zich troosten met Lecce, Rovigo, Urbino en Caltanissetta. In de meeste plaatsen ging wel iets minder dan de helft van de kiesgerechtigden stemmen.

Deze uitslagen zijn een opsteker voor centrumlinks dat zijn sterkte in de steden bevestigt. Ook de verkiezingen voor het EU-parlement van 9 juni brachten soelaas. De Democratische Partij (PD) ging naar 24 %. Een schrale uitslag vergeleken met de 40 % die de PD tien jaar geelden haalde, maar het is wel enkele percenten winst tegenover de nationale verkiezingen van twee jaar geleden.

Ook Sinistra-Verdi, een alliantie van links en groen, haalde met 6.8 % een goed resultaat. Tegelijk was er wel verlies voor de Vijfsterrenbeweging (M5S, 10 %) die de voorbije jaren, na met uiterst-rechts te hebben geregeerd, nauwer samenwerkt met de PD.

De uitslagen van de verkiezingen deze maand zijn hartverwarmend voor Elly Schlein die sinds maart vorig jaar de PD leidt. Zij staat voor een linkser beleid nadat de PD onder Matteo Renzi een rechtsere koers ging varen. Ze verliet zelfs de PD in 2015 uit onvrede daarover. Renzi stapte zelf uit de PD om een eigen partij te stichten, Italia viva, die met moeite overleeft.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Italiaanse stembus wisselend

Giorgia Meloni, premier van Italië, kan zich na de recente nederlaag op Sardinië, troosten met de overwinning van haar partijgenoot Marco Marsilio in de Abruzzen. Deze regio in het…

Print Friendly, PDF & Email

‘Vredeslijst’ in Italië

‘De Italianen zullen bij de Europese verkiezingen van juni 2024 waarschijnlijk ook kunnen stemmen voor een ‘Vredeslijst’. Michele Santoro wil uitpakken met ‘Neen aan de oorlog’ als centrale leuze.…

Print Friendly, PDF & Email

Meloni schrapt erop los

De Italiaanse regering van premier Giorgia Meloni heeft als 1 Mei-cadeau de ‘reddito di cittadinanza’ geschrapt. Dit ‘minimale burgerinkomen’ was in 2018 het grote campagnethema van de Vijfsterrenbeweging (M5S).…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×