Links Frankrijk: overdaad schaadt

Om een beetje eenheid te brengen in de Franse linkerzijde, heeft Christiane Taubira zich officieel mede in de strijd geworpen om het Elysée. Dat maakt 9 linkse kandidaten. Taubira’s komst is de zoveelste episode van een bijzonder treurig spektakel, dat van de Franse linkerzijde anno 2022, op 80 dagen van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Toch zijn er enkele moedigen die eind deze maand een ‘primaire populaire’ houden.

Taubira

Taubira, partijloos en lang eerder centrumrechts dan wel links, vindt van zichzelf dat ze een sterk middel is tegen ontmoediging,want zij is voor eenheid. Ze rekent erop dat haar inzet daarvoor bezegeld wordt door de ‘primaire populaire’ van 27 tot 30 januari, waarvoor er nu 250.000 ingeschreven kiezers zijn. Taubira wil die primaire wel winnen, aners doetz e niet meer. Maar die zogenaamde ‘primaire’ is een lachertje geworden opgebouwd rond haar persoon.

Die primaire populaire zit met een probleem: de meeste linkse kandidaten willen helemaal niet deelnemen aan die voorverkiezing die trouwens door geen enkele partij wordt gesteund. De initiatiefnemers laten zich niet van hun stuk brengen en hebben nu zelf een lijst opgesteld van kandidaten die ze voordragen.

Onder hen Jean-Luc Mélenchon van La France insoumise (LFI) die het al helemaal niet meer heeft over linkse eenheid, maar wel over de “Union populaire’. Mélenchon heeft zijn eindsprint nu ingeluid met een streng geregisseerde show in Nantes. Hij zal op de lijst staan voor de primaire, ook al wil hij dat niet. Mélenchon heeft nu diets gemaakt dat hij en LFI goed overweg kunnen met vernuftige mediatechnieken. Hij haalt ook nog de actualiteit door naar de Conseil d’Etat te stappen om de vaccinatiepas tegen te houden. Een recente peiling (18/1) zet hem op 10%.

Yannick Jadot van het groene EELV wil al evenmin deelnemen. Eenheid ja, maar achter zijn naam – peiling plaatst hem op 5,5%. anne Hidalgo, PS, burgemeester van Parijs, zoekt een manier om zonder al te veel gezichtsverlies op te geven. Maar niet ten voordele van Taubira. Hidalgo: 3%, Taubira 4%.

Er staan ook nog drie minder bekende kandidaten op de lijst voor de primaire: Anna Agueb-Porterie, Pierre Larrouturou en Charlotte Marchandise.

De communist Fabien Roussel (2%) en souvereinist Arnaud Montebourg staan er niet op. Die laatste, in de peiling op 1 %, heeft zich nu zonder meer teruggetrokken. Ook de drie trotskistische kandidaten doen niet mee, die zien helemaal geen heil zien in een eenheid van partijen die als ze regeren toch de neoliberale toer opgaan. Het gaat om Nathalie Artaud van Lutte Ouvrière, Philippe Potou van NPA en Anasse Kazib van Courant Communiste révolutionaire, een afsplitsing van de NPA.

Wegblijvers

De prognoses? Dat bij de verkiezingen in april ontzettend veel linkse kiezers niet zullen kiezen. Zelfs al zullen niet alle gegadigden voor het Elysée de nodige 500 ‘parrainages’ – steunbetuigingen – van burgemeesters enz. halen, waarom een stem uitbrengen voor kanslozen.

Volgens (weliswaar weinig betrouwbare) peilingen, zouden alle linkse kandidaten samen ongeveer evenveel halen als de twee belangrijkste uiterst-rechtse samen: Marine Le Pen en Eric Zemmour rond 29 %.

En dan volgen er nog

parlementsverkiezingen.

Nu al worden er veto’s uitgesproken tegen afspraken voor de parlementsverkiezingen die op de presidentsverkiezingen volgen. Verdwijnt links ook uit het parlement? Het dreigt bij een lage opkomst zeer mager te worden. Een kandidaat moet 12,5 % van de ingeschreven kiezers halen om naar de tweede ronde te kunnen. Als de linkerzijde de lijn doortrekt en de opkomst laag wordt, zal links in zeer zeer veel districten de tweede ronde niet halen.

 

 

 

.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 655 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook