INTERNATIONALE POLITIEK

Lichtpunten uit het noorden

Image

Tussen alle onheilsresultaten van de EU-parlementsverkiezingen, zaten ook enkele hoopgevende cijfers. Zoals die uit enkele noordelijke lidstaten: Finland, Denemarken, Zweden. Daar boekten lijsten links van de sociaaldemocratie successen, terwijl uiterst-rechts verliezen leed. Lichtpunten in donkere dagen.

Vooral Finland springt eruit met het succes van de Linkse Alliantie (Vasemmistoliitto) die tweede werd met 17.3 % en 3 zetels. Die Alliantie werd in 1990 opgericht als een fusie tussen communisten en linkse socialisten. Alleen de regerende rechtse ‘Nationale Alliantie’ van premier Petteri Orpo doet het met 24.8 % beter, maar de sociaaldemocraten komen achter met 14.9%. Li Andersson van de Linkse Alliantie haalt met 240.000 voorkeurstemmen de top.

Dat steekt schril af bij de cijfers van de uiterst-rechste ‘echte’ Finnen die op 7.6% terugvallen. Zij maken deel uit van de rechtse regeringscoalitie die een zwaar “soberheidsbeleid” (verarmingspolitiek) voert en dat treft vooral veel kiezers van uiterst-rechts. Die Finnen maken deel uit van de ECR (Europese Conservatieven en Hervormers).

In Denemarken is de Socialistische Volkspartij (SF), ooit gegroeid uit een afsplitsing van de Communistische Partij), met 17.4 % zelfs eerste geworden, vóór de regerende sociaaldemocraten. Die SF profileert zich vooral als een radicale ‘groene’ partij. De radicaal linkse Rood-Groene Alliantie haalt daarnaast 7 %. Terwijl de uiterst-rechtse Deense Volkspartij het moet doen met 6.4 % en een andere extreem-rechtse partij 7.4 % haalt. Een opmerkelijke terugval voor deze politieke strekking.

Ook in Zweden een gelijkaardig fenomeen. De Vänsterpartiet (VP – Linkse Partij) haalt 10.9 %, een winst van 4, terwijl de sociaaldemocraten en groen ook goede resultaten halen, resp. 24.9 % en 13.8 %. Verenigd links haalt in de oppositie de helft van de stemmen.

De uiterst-rechtse Zweedse Democraten (ook in ECR) lijden voor de eerste keer verlies: 13.2 %, terwijl ze tot voor kort rond 20 % hingen. Zij steunen de rechtse coalitieregering, maar hebben zwaar hun stempel gedrukt op het beleid.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Stakingsgolf tegen rechts offensief in Finland

De conservatief Alexander Stubb is met 51.6 % tot president van Finland verkozen. Al is de functie niet erg invloedrijk, toch is dat een steuntje voor de rechtse regering,…

Print Friendly, PDF & Email

Ontfinlandisering

  Wie in het verborgene leeft, hoopt op rust. Maar zolang de natiestaten bestaan is dat vergeefse hoop. Er zijn landen die het geprobeerd hebben, Finland voorop. Daartoe gedwongen…

Print Friendly, PDF & Email

Politieke en militaire betekenis van gevechtsvliegtuigen voor Oekraïne

Nederland en Denemarken gaan F-16s leveren aan Oekraïne. De Oekraïense president Zelensky vloog speciaal naar de vliegbasis in Eindhoven om met ontslagnemend premier Mark Rutte, zijn minister van Buitenlandse…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×