Tussen alle onheilsresultaten van de EU-parlementsverkiezingen, zaten ook enkele hoopgevende cijfers. Zoals die uit enkele noordelijke lidstaten: Finland, Denemarken, Zweden. Daar boekten lijsten links van de sociaaldemocratie successen, terwijl uiterst-rechts verliezen leed. Lichtpunten in donkere dagen.
Vooral Finland springt eruit met het succes van de Linkse Alliantie (Vasemmistoliitto) die tweede werd met 17.3 % en 3 zetels. Die Alliantie werd in 1990 opgericht als een fusie tussen communisten en linkse socialisten. Alleen de regerende rechtse ‘Nationale Alliantie’ van premier Petteri Orpo doet het met 24.8 % beter, maar de sociaaldemocraten komen achter met 14.9%. Li Andersson van de Linkse Alliantie haalt met 240.000 voorkeurstemmen de top.
Dat steekt schril af bij de cijfers van de uiterst-rechste ‘echte’ Finnen die op 7.6% terugvallen. Zij maken deel uit van de rechtse regeringscoalitie die een zwaar “soberheidsbeleid” (verarmingspolitiek) voert en dat treft vooral veel kiezers van uiterst-rechts. Die Finnen maken deel uit van de ECR (Europese Conservatieven en Hervormers).
In Denemarken is de Socialistische Volkspartij (SF), ooit gegroeid uit een afsplitsing van de Communistische Partij), met 17.4 % zelfs eerste geworden, vóór de regerende sociaaldemocraten. Die SF profileert zich vooral als een radicale ‘groene’ partij. De radicaal linkse Rood-Groene Alliantie haalt daarnaast 7 %. Terwijl de uiterst-rechtse Deense Volkspartij het moet doen met 6.4 % en een andere extreem-rechtse partij 7.4 % haalt. Een opmerkelijke terugval voor deze politieke strekking.
Ook in Zweden een gelijkaardig fenomeen. De Vänsterpartiet (VP – Linkse Partij) haalt 10.9 %, een winst van 4, terwijl de sociaaldemocraten en groen ook goede resultaten halen, resp. 24.9 % en 13.8 %. Verenigd links haalt in de oppositie de helft van de stemmen.
De uiterst-rechtse Zweedse Democraten (ook in ECR) lijden voor de eerste keer verlies: 13.2 %, terwijl ze tot voor kort rond 20 % hingen. Zij steunen de rechtse coalitieregering, maar hebben zwaar hun stempel gedrukt op het beleid.