Geopolitieke Ontwikkelingen
Mensenrechten

INTERNATIONALE POLITIEK

Regionale Conflicten
Economie

Libië en de Arabische Lente: Neoliberalisme, “Regime Change” en de Humanitaire Oorlogen van de NAVO

Dit is de eerste van een reeks interactieve leesmappen van Global Research. Deze map (zie infra) bevat een verzameling eerder gepubliceerde artikelen over de “Arabische Lente”, en de recente ontwikkelingen in verschillende landen in het Midden-Oosten en Noord Afrika. Hiermee willen wij een overzicht en een relatief begrip leveren van de ervaringen per land met de beroeringen.

Deze artikelen moeten de notie, dat de “Arabische Lente” louter een beweging voor meer democratie zou zijn, die zich spontaan van het ene naar het andere land verspreidt, en de weg baant voor wezenlijke veranderingen in het politieke en economisch landschap, naar het rijk der fabelen verwijzen.

De term “Arabische Lente”, als zodanig, is een door het Westen opgedrongen term verzonnen door mensen die blijkbaar niets begrijpen van de ingewikkelde werkelijkheid in die regio.

In de loop van die gebeurtenissen hebben de VS en de EU hun januskoppen duidelijk laten zien. Zowel de VS als de EU repten met geen woord over de brutale repressie uitgeoefend tegen ongewapende demonstranten in de sjeikdommen aan de Perzische Golf, zoals Bahrein en Saoudi-Arabië, terwijl ze daarentegen bloedbelust onrust stookten in Libië en nu in Syrië.

Amerika is niet het goede voorbeeld voor democratisering van de Arabische wereld, bestaande uit 22 landen waarin 300 miljoen mensen leven. De decennia lange aanwezigheid van het Amerikaanse leger in Egypte, Jordanië, Saoudi-Arabië, Tunesië etc., en de daarmee gepaard gaande “vrije markt” hervormingen, zijn de oorzaken van het staatsgeweld.

Washington heeft de protestbeweging in Egypte en Tunesië gegijzeld; in Egypte is een de facto militair regime blijven bestaan en in Tunesië heeft het neoliberale beleidskader de parlementsverkiezingen van 2011 ongeschonden kunnen overleven.

Het is voor Washington niet meer nodig om autoritaire militaire bestuurders aan te stellen. Regime change kan ook door co-optatie van politieke partijen, het betalen van non-gouvernementele organisaties, door infiltratie van de protestbeweging en manipulatie van nationale verkiezingen.

Uiteindelijk staan de belangen van vreemde mogendheden en de economische agenda van de “Washington-consensus” IMF/Wereldbank, waardoor miljoenen mensen in de Arabische wereld en daarbuiten tot de bedelstaf zijn gebracht, voorop.

Bovendien hebben de Westerse mogendheden de “Politieke Islam” —zoals de Moslimbroederschap en Al Qaeda – gebruikt bij het najagen van hun hegemonistische doelen. Geheime operaties gebruikt men om de seculiere staat te verzwakken, sektarisch geweld te doen gisten en verdeeldheid te zaaien in de samenlevingen in de Arabische wereld.

In Libië werden de “pro-democratische” rebellen geleid door met Al Qaeda geaffilieerde paramilitaire brigades onder supervisie van de Special Forces van de NAVO. De hoog opgeblazen “bevrijding” van Tripoli werd gedaan door voormalige leden van de Libische Islamitische Strijdgroep.

De destabilisatie van soevereine staten middels “regime change” wordt zeer strikt gecoördineerd met de militaire planning.

De voorbereidingen voor de aanval op Syrië liggen al sedert jaren klaar. De weg naar Teheran loopt via Damascus. Een door de VS en de NAVO gefinancierde oorlog tegen Iran kan niet doorgaan zonder eerst een destabilisatie campagne (regime change), inclusief geheime spionageacties ter ondersteuning van rebellen tegen de Syrische regering.

Een “humanitaire oorlog” met het etiket van “Responsibility to Protect” (R2P), zoals in Libië, staat op de agenda van de Westerse mogendheden voor Syrië. Een dergelijk waagstuk zal ook bijdragen aan de lopende destabilisatie van Libanon.

Een militaire campagne tegen Syrië kan niet zonder de directe of indirecte medewerking van het Israëlische leger en de geheime diensten. De tot nu toe stiekeme rol van Saoudi-Arabië en Turkije in de destabilisatie van Syrië moet ook overgaan in openlijke agressie tegen de oude regionale rivaal Iran.

Een oorlog tegen Syrië kan de hel doen losbarsten in heel het Midden-Oosten en Noord-Afrika, met repercussies op wereldschaal: de historische bondgenoten van Iran, Rusland en China, zullen zich keren tegen de VS en de NAVO mogendheden; religieuze schisma’s zullen uitlopen op explosies van binnenlandse conflicten; door Westerse mogendheden uitgelokte oorlogen in Oost Afrika zullen escaleren met onvoorstelbaar menselijk lijden in een toch al door hongersnood geteisterde regio.

De tegen Syrië gerichte oorlogsplannen lopen in de pas met de plannen gericht tegen Iran.

Het vermeende kernwapenprogramma geldt daarbij zowel als excuus als rechtvaardiging. Teheran wordt ook uitgemaakt voor “staatssponsor van terrorisme” wegens vermeende steun aan het Al Qaeda netwerk.

De recente ontwikkelingen tonen het ontvouwen van een geïntegreerd aanvalsplan op Iran onder leiding van de VS met deelneming van het Verenigd Koninkrijk en Israël.

De ontplooiing van Amerikaanse en NAVO strijdkrachten geschiedt simultaan in verschillende delen van de wereld.

Het instrument voor de mondiale militarisering is de Verenigde Commandostructuur van het Amerikaanse leger: heel de planeet is opgedeeld in geografische Combatant Commands die onder controle staan van het Pentagon.

Het Pentagon wil heel de wereld militair veroveren. Volgens de voormalige Commandant van de NAVO, Wesley Clark, voorzien de plannen van het Pentagon in een reeks van oorlogstonelen: “[De] vijfjarige campagne [geldt]… voor totaal zeven landen, te beginnen met Iraq, dan Syrië, Libanon, Libië, Iran, Somalië en Soedan”.

Deze collectie essays toont aan dat de Westerse interventie in deze cruciale regio weinig van doen heeft met de zalvende uit Washington, Londen, Parijs en Berlijn ons onderdompelende retoriek over verdediging van universele mensenrechten en democratische vrijheden. Integendeel, we zijn getuige van een neo-imperialistische interventie die onredelijk en bedrieglijk is met uiteindelijk onschatbare verwoestingen in het vooruitzicht.

(Uitpers nr. 140, 13de jg., maart 2012)

 

Vertaling: Jan Beentjes

De vertaalde introductie is ook online te lezen: Libië en de Arabische Lente: Neoliberalisme, “Regime Change” en de Humanitaire Oorlogen van de NAVO

 

In English: Libya and “The Arab Spring”: Neoliberalism, “Regime Change” and NATO’s “Humanitarian Wars”

 

PART I  TUNISIA: DICTATORSHIP AND NEOLIBERALISM

Dictatorship and Neo-Liberalism: The Tunisian People’s Uprising

– by Mahdi Darius Nazemroaya – 2011-01-19

 

Tunisia is not free yet. The structure that kept Bin Ali in place still exists. The U.S. and France have still not forfeited their economic interests in Tunisia either.

 

Tunisia and the IMF’s Diktats: How Macro-Economic Policy Triggers Worldwide Poverty and Unemployment

– by Michel Chossudovsky – 2011-01-20

 

Against a background of rising food prices, the IMF recommends the removal of subsidies…

 

 

PART II  THE POPULAR UPRISING IN EGYPT: “REVOLUTION” AND “COUNTER-REVOLUTION”

The Protest Movement in Egypt: “Dictators” do not Dictate, They Obey Orders

– by Michel Chossudovsky – 2011-01-29

“Dictators” do not dictate, they obey orders. President Hosni Mubarak was a faithful servant of Western economic interests.

The Popular Uprising in Egypt: The Military Machine Remains Intact, The Political Status Quo Prevails

– by Mahdi Darius Nazemroaya – 2011-02-21

 

The same group of Egyptian generals running Cairo presently also formed the backbone of the Mubarak regime. There has been no real change in government. The military junta represents a continuation of the Mubarak regime.

 

 

 

Dictators are “Disposable”: The Rise and Fall of America’s Military Henchmen

– by Michel Chossudovsky – 2011-02-18

When dictators are no longer needed, they are replaced. The military machine prevails, combined with a ruthless form of capitalist development…

 

 

PART III  BAHRAIN: THE FORGOTTEN “ARAB SPRING”

Bahrain: The Social Roots of Revolt Against Another US Ally

– by Finian Cunningham – 2011-02-18

 

The Bahraini authorities deployed helicopters and tanks, with army and police firing teargas and live rounds. Among the protesters were hundreds of women and children.

 

Slaughter in Bahrain

– by Finian Cunningham

There is little doubt that the regime received clearance from political allies in Washington, London and the other Gulf states to step up its four-week old repression against the civilian population.

 

 

 

Detained Bahraini Medics: Brutal Crackdown against Pro-Democracy Movement

– by Finian Cunningham – 2011-04-21

The families of medics unlawfully detained in Bahrain have accused the Royal College of Surgeons Ireland (RCSI) of putting financial investment interests above human rights.

 

 

 

 

Bahraini Rulers Play Sectarian Card in Bid to Trump Pro-democracy Movement

– by Finian Cunningham 
Increasing attacks on Shia mosques in the Bahraini state’s withering crackdown against the pro-democracy movement is a deliberate attempt to isolate the political opposition and amounts to a campaign of “sectarian cleansing”,

PART IV  LIBYA: NATO’S “HUMANITARIAN WAR”

Libya and the Big Lie: Using Human Rights Organizations to Launch Wars

– by Mahdi Darius Nazemroaya – 2011-09-29

The war against Libya is built on fraud. The UN Security Council passed two resolutions against Libya on the basis of unproven claims that Qaddafi was killing his own people in Benghazi…

When War Games Go Live: “Staging” a “Humanitarian War” against “SOUTHLAND”

– by Prof. Michel Chossudovsky – 2011-04-16

We were led to believe that the protest movement in Egypt and Tunisia had spread to Libya, but the war on Libya was planned months prior to the Arab protest movement…

 

“Our Man in Tripoli”: US-NATO Sponsored Islamic Terrorists Integrate Libya’s Pro-Democracy Opposition

– by Prof. Michel Chossudovsky – 2011-04-03

Concepts are turned upside down: The US-NATO military alliance is supporting a rebellion integrated by Islamic terrorists, in the name of the “War on Terrorism”…

“Operation Libya” and the Battle for Oil: Redrawing the Map of Africa

– by Prof Michel Chossudovsky – 2011-03-09

Libya is among the world’s largest oil economies with approximately 3.5% of global oil reserves, more than twice those of the US.

The “Liberation” of Libya: NATO Special Forces and Al Qaeda Join Hands

– by Prof. Michel Chossudovsky – 2011-08-28

The jihadists and NATO work hand in glove. These “former” Al Qaeda affiliated brigades constitute the backbone of the “pro-democracy” rebellion.

Destroying a Country’s Standard of Living: What Libya Had Achieved, What has been Destroyed

– by Prof. Michel Chossudovsky – 2011-09-20

A historical reversal in Libya economic and social development has occurred. An entire country has been destroyed, its people driven into abysmal poverty.

 

 

 

PART V  YEMEN: REPUBLICAN DICTATORSHIP AT THE CROSSROADS

 

Yemen and The Militarization of Strategic Waterways

– by Prof. Michel Chossudovsky – 2010-02-07

The militarization of the Indian Ocean is a process of securing US control over Socotra Island and the Gulf of Aden.

PART VI  SYRIA: NATO’S NEXT WAR

SYRIA: Who is Behind The Protest Movement? Fabricating a Pretext for a US-NATO “Humanitarian Intervention”

– by Prof. Michel Chossudovsky – 2011-05-03

The ultimate purpose is to spark sectarian violence and political chaos within Syria by covertly supporting Islamic terrorist organizations.

The Pentagon’s “Salvador Option”: The Deployment of Death Squads in Iraq and Syria

– by Prof. Michel Chossudovsky – 2011-08-16

Recent developments in Syria point to a full-fledged armed insurgency, integrated by Islamist “freedom fighters” covertly supported, trained and equipped by foreign powers.

The Al Qaeda Insurgency in Syria: Recruiting Jihadists to Wage NATO’s “Humanitarian Wars”

– by Prof. Michel Chossudovsky – 2011-09-02

The objective of this armed insurrection is to trigger the response of the police and armed forces, with a view to justifying a “humanitarian” military intervention by NATO

PART VII  MILITARY ESCALATION AND THE BROADER WAR

A “Humanitarian War” on Syria? Military Escalation. Towards a Broader Middle East-Central Asian War?

– by Michel Chossudovsky – 2011-08-09

The road to Tehran goes through Damascus. A US-NATO war on Iran would involve, as a first step, a destabilization campaign (“regime change”) directed against Syria.

America’s Conquest of Africa: The Roles of France and Israel

– by Mahdi Darius Nazemroaya, Julien Teil. Introduction by Cynthia McKinney – 2011-10-06

Terrorists not only fight for Washington on the ground, they also act as frontmen for regime change through so-called human rights organizations that promote democracy.

The Powers of Manipulation: Islam as a Geopolitical Tool to Control the Middle East

– by Mahdi Darius Nazemroaya – 2011-07-02

 

As Washington and its cohorts march towards the Eurasian Heartland, they have tried to manipulate Islam as a geo-political tool. They have created political and social chaos in the process.

 

 

America’s War in the Horn of Africa: “Drone Alley”, A Harbinger of Western Power across the African Continent

– by Finian Cunningham – 2011-10-29

The US Military confirms Washington’s secret new war in Somalia despite official denials.

Israel and Libya: Preparing Africa for the “Clash of Civilizations

– by Mahdi Darius Nazemroaya. Introduction by Cynthia McKinney – 2011-10-11

An attempt to separate the merging point of an Arab and African identity is underway…

Global Warfare: Targeting Iran: Preparing for World War III

– by Michel Chossudovsky – 2011-11-03

The military deployment of US-NATO forces is occurring in several regions of the World simultaneously. What is unfolding is an integrated attack plan on Iran led by the US, with the participation of the UK and Israel

 

* About the Authors

Michel Chossudovsky is an award-winning author, Professor of Economics (Emeritus) at the University of Ottawa. He is the Founder and Director of the Centre for Research on Globalization (CRG), Montreal and Editor of the globalresearch.ca website. He is the author of The Globalization of Poverty and The New World Order (2003) and America’s “War on Terrorism”(2005). His most recent book is entitled Towards a World War III Scenario: The Dangers of Nuclear War (2011). He has taught as Visiting Professor at universities in Western Europe, South East Asia and Latin America, acted as an adviser to governments of developing countries and as a consultant for the several international organizations. Prof. Chossudovsky is a signatory of the Kuala Lumpur declaration to criminalize war and recipient of the Human Rights Prize of the Society for the Protection of Civil Rights and Human Dignity (GBM), Berlin, Germany. He is also a contributor to the Encyclopaedia Britannica. His writings have been published in more than twenty languages.

Finian Cunningham is currently Global Research’s Middle East and East Africa Correspondent. He has written extensively on international affairs. Previously, he was based in Bahrain and witnessed the upheavals in the Persian Gulf kingdom during 2011 as well as the subsequent Saudi-led brutal crackdown against pro-democracy protests. He is now based in East Africa.

Mahdi Darius Nazemroaya is a Sociologist and an award-winning author based in Ottawa. He is a Research Associate at the Centre for Research on Globalization (CRG), Montreal. He was a witness to the “Arab Spring” in action in North Africa. While on the ground in Libya during the NATO bombing campaign, he reported out of Tripoli for several Western media. He was Special Correspondent for Global Research and Pacifica’s investigative radio program Flashpoints, broadcast out of Berkeley, California. His writings have been published in more than ten languages.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

“Communicatie voor iedereen” – Een 18de SDG is dringend nodig

De 2030 Agenda voor Ontwikkeling, of wat bekend staat als de Sustainable Development Goals (SDGs), is misschien wel de meest ambitieuze agenda die gezamenlijk is overeengekomen door 193 landen…

Print Friendly, PDF & Email

Competitie en samenwerking tussen de grootmachten

Iedereen die beroepshalve (als journalist, diplomaat of wetenschapper) in de gaten houdt en analyseert wat in het buitenland gebeurt, heeft al kennis gemaakt met een cynische vorm van selectiviteit.…

Print Friendly, PDF & Email

Over de misdaden van het Westen in Afghanistan en de ellende die achterblijft…

De vlucht van de NAVO-troepen uit Afghanistan en de ellende die ze achterlaten zijn slechts het (voorlopige?) laatste hoofdstuk in een verwoestend verhaal dat op 11 september 2001 begon.…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Argentinië: clash en boem, boem

‘Volslagen gek, maar niet idioot’, zo wordt nu gezegd. Het is hard tegen hard in Argentinië. De nog niet zo lang geleden verkozen President Javier Milei werkte eerst met…

Print Friendly, PDF & Email

CIA 10 jaar – en meer – Oekraïne

De Russische oorlog tegen Oekraïne is zijn derde jaar ingegaan. De tweede verjaardag van de “speciale militaire operatie” viel ook samen met de tiende verjaardag van de stevige inplanting…

Print Friendly, PDF & Email

DE MESTHOOP VAN HET EUROPEES LANDBOUWBELEID

“De boeren boeren behoeven niet te schrijven”. Met die slagvaardige zin voorzag de grote dichter Lucebert in de cyklus De Dieren der Demokratie (1951) profetisch de aanpak van de…

Print Friendly, PDF & Email
Onze sociale zekerheid

You May Also Like

×