9 September 2020

LGBT-rechten in Mongolië

Bosoo Khukh Mongol, een uiterst-rechtse groep in Mongolië, lokte een transgender sexwerker in een hotelkamer. Onder de bedreiging van geweld, moest die persoon voor de  camera van een tv-station over het werk vertellen. De opname werd nadien via tv uitgezonden en op de Facebook pagina van de groep geplaatst.
Een fait divers zonder meer. Of toch niet, want dankzij een recente wet wordt de transgender als slachtoffer behandeld en is er klacht tegen de groep – niet tegen het tv-station.

Haatmisdrijf

De politie behandelt de zaak als een haatmisdrijf. Krachtens een wet uit 2017 worden de LGBT-gemeenschappen beter beschermd. Ook worden politieagenten en rechters opgeleid om die bescherming tegen haatmisdrijven te waarborgen en overtreders te vervolgen. Tegelijk zijn er campagnes om de bevolking beter voor te lichten.
In 2014 werd in Ulaan Bataar de eerste Gay Pride gehouden, met 15 deelnemers. Dit jaar waren er 250. Er is één gay bar waar de politie tot twee jaar geleden vaak binnenviel. Dat is sinds 2017 opgehouden.

Print Friendly, PDF & Email
Visited 35 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×