INTERNATIONALE POLITIEK

Lege tankstations, wiens schuld?

Image

De Franse premier Elisabeth Borne eist personeel op om de raffinaderijen waar al meer dan twee weken wordt gestaakt, weer op gang te brengen. “Illegaal”, zegt de vakbond CGT die aan de spits van de actie staat. Borne en haar ministers weten nochtans goed, sommige zeggen dat zelfs, dat de schuld voor de lege tankstations bij de directies van TotalEnergies en Esso-ExxonMobil ligt.

Bij TotalEnergies blijft de CGT onwankelbaar bij de eis voor een loonsverhoging van tien per cent: 7 percent om het verlies aan koopkracht goed te maken, 3 percent als deel voor de arbeiders van de goede resultaten van het bedrijf. Bij Esso is de eis 7,5 %.

Parasieten

En of ze het goed doen, die bedrijven. TotalEnergies maakte de eerste zes maanden van dit jaar een winst van ca 11 miljard euro. De aandeelhouders worden niet vergeten, eind dit jaar komt er zelfs een extra uitkering van 2,6 miljard. De baas van het bedrijf kreeg vorig jaar een opslag van 52%, tot 5,9 miljoen euro. “Ieder personeelslid is prioritair”, zeggen ze bij Total, maar de enen zijn meer prioritair dan de anderen, de arbeiders hebben niet het gevoel dat ze erbij horen.

Vice-minister Olivia Grégoire (KMO) riep de directies op toe te geven aan die redelijke eisen. Maar tegelijk klaagde de rijzende ster van de Macronie, Aurore Bergé die de fractie in de Assemblée leidt, dat niet die directies van de staking te lijden, hebben, maar al die Fransen die niet naar hun werk kunnen. Dat is ook vaak de toon op Franse zenders: de stakers die de Franse burgers “gijzelen”. De parasieten van Total en Esso worden zelden vermeld als schuldigen.

De stakers kunnen wel rekenen op brede solidariteit bij al die andere Fransen die net als zij hun koopkracht zeer snel zien smelten. Deze stakingen en die bij het spoor en in enkele andere sectoren, het begin van een warme herfst.

Een hete herfst waarin de vakbond CFDT zou kunnen uitblinken door afwezigheid. Laurent Berger, leider van de CFDT, weigert bv. de staking in de raffinaderijen te steunen. Hij staat wel onder zware druk van zijn basis om acthie te voeren, maar anderzijds wil hij Macron zoveel mogelijk sparen.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Elysée kijkt niet op een euro, tenzij voor werklozen

Het Franse Rekenhof heeft in een jaarrapport president Emmanuel Macron gesuggereerd zuiniger te zijn met de uitgaven van het Elysée. De kosten voor de banketten kunnen wel niet aan…

Print Friendly, PDF & Email

Paniek in Macronie

Kloof in peilingen en in staatskas. Maar het geld halen waar het zeker niet zit Er is paniek in de Macronie, het ‘blok’ van drie partijen dat de Franse…

Print Friendly, PDF & Email

Attal maakt jacht op profiteurs

Maar dan niet de echte De Franse premier Gabriel Attal voert vastberaden jacht op profiteurs. Daarbij denken we onmiddellijk aan de jongste cijfers over de dividenden van 38 bedrijven…

Print Friendly, PDF & Email
Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×