INTERNATIONALE POLITIEK

Le Pen, Zemmour en hun kiespubliek

Image

Op de Franse verkiezingskaart zien we duidelijke zwarte plekken waar uiterst-rechts zijn stemmen haalt: het noorden, noordoosten en zuidoosten zijn erg donker. Daar haalt Marine Le Pen, Rassemblement National (RN), haar hoogste percentages. Voor de extreem-rechtse concurrent Eric Zemmour moet met gedetailleerder kijken. Die heeft weinig bolwerkjes, maar ze liggen allemaal in dure buurten. Diversiteit bij extreem-rechts. Samen – Le Pen, Zemmour en Dupont-Aignan – goed voor 32 %.

Proletarisch

Marine Le Pen maakte van de oude industriegebieden in het noorden en noordoosten, waar ooit de mijnen en staalfabrieken voor goedbetaald werk zorgden, haar bolwerken. In het departement Pas-de-Calais, generaties lang een bastion van de PS, haalt Le Pen38,7 %, met uitschieters van boven 50 %, zoals in Hénin-Beaumont waar ze tot parlementslid werd gekozen. In dit departement verliest Mélenchon 4 % tegenover vorige keer.  In le Nord haalt Le Pen 29, %, in het totaal van Hauts-de-France (5 departementen) 33,4%. Ze heeft haar aanhang in de oude linkse bolwerken versterkt. Links houdt hier zelden stand.

Hetzelfde zien we in ‘le Grand Est’ waar Le Pen eerste is in 8 departementen,met meestal rond 30 %. Ook hier een sterkere inplanting in de oude arbeidersbuurten en het platteland. Le Pen is in deze gebieden veruit nummer één bij arbeiders en bedienden, bij de categorieën met de laagste inkomens.

Pieds-noirs

Haar kiespubliek in het zuidoosten verschilt van dat in het noorden. In de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur, waar ze globaal genomen 27,6 % haalt, zitten de traditioneelste kiezers van het Front National, nu RN. De kern bestond uit pieds-noirs die na de onafhankelijkheid van Algerije naar deze regio afzakten en lang (of nog) heimwee hadden naar l’Algérie Française.

In die regio heeft ze veel zwaardere concurrentie van Eric Zemmour, 11,7 %, maar met 14 % in de Alpes-Maritimes (Nice). In Nice 14, %, Cannes 17,% en gelijkaardige of hogere percentages in mondaine plaatsen. Dit is duidelijk een zeer bourgeois publiek dat op zijn privileges staat.

Bourgeoisie

Datzelfde publiek vindt Zemmour terug in andere mondaine plekken, zoals bij Parijs het exclusieve Neuilly-sur-Seine (18,8%) en Versailles (18,5%). In Parijs zelf doet Zemmour het met 8,2 % beter dan Le Pen (5,5%). Vooral dan in de duurste arrondissementen: 17,5 % in het peperdure 16e, 15,3 % in het 8e. Een publiek dat destijds massaal deelnam aan Le Manif pour Tous, nu Sens commun, tegen het homohuwelijk. Een publiek dat in 2017 voor de rechtse François Fillon stemde, nu voor Zemmour.

Telkens weer hetzelfde beeld: een rijke bourgeoisie die voor haar privileges vreest, een publiek erg verschillend van dat van Le Pen. Een publiek dat weinig gevoelig is voor de campagne van Le Pen rond koopkracht, maar die uit ideologische overwegingen wel voor haar zal stemmen.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Le Pen slapend op weg naar Elysée

Alarm op donkerrood, luidt de conclusie in Le Monde op de resultaten van een nationale enquête over het imago van uiterst-rechts. Die resultaten zijn dan ook onthutsend: steeds meer…

Print Friendly, PDF & Email

Macron en uiterst-rechts: een afglijder

Emmanuel Macron en zijn Ensemble zijn de grote verliezers van de Franse parlementsverkiezingen. En laten we er geen doekjes om winden, Marine Le Pen en het uiterst-rechtse Rassemblement National…

Print Friendly, PDF & Email

De Franse stembus doorgelicht

Zowel Emmanuel Macron als Marine Le Pen eisen een zege op. Macron omdat hij zeer duidelijk is herkozen, Le Pen omdat ze een pak meer stemmen haalt dan vorige…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×