29 January 2022

Le Pen kwaad op deserteurs

Onder wie nicht Maréchal

Marine Le Pen, kandidate van het uiterst-rechtse Rassemblement National (RN) voor de Franse presidentsverkiezingen, is erg boos. Nadat enkele partijgenoten deserteerden naar het kamp van de, ook al uiterst-rechtse, kandidaat Eric Zemmour, kwam haar nicht Marion Maréchal, vroeger Maréchal-Le Pen, zeggen dat ze geneigd is de concurrent te steunen.

“Dat ze het aftrappen, maar wel direct” zei Le Pen in Madrid, waar ze een conferentie van Europese geestesgenoten bijwoont. Die conferentie is georganiseerd door de Spaanse uiterst-rechtse Vox. Le Pen ontmoet er o.a. de Hongaarse premier Viktor Orban.

Pret bederven

Le Pen vreest dat Zemmour zijn campagne aan het opbouwen is rond overlopers. Vandaar haar uitval: dat ze direct opstappen, niet druppelsgewijze. Want door af en toe een aanwinst uit RN aan te kondigen, wil Zemmour hij het imago van Le Pen aanvreten en de indruk wekken dat de dynamiek bij hem ligt. Er wordt vermoed dat hij vooral de grote meeting van Le Pen, volgende week zaterdag, wil bederven.

Zemmour haalde eerder de vroegere nummer 2 van de rechtse Les Républicains (LR), Guillaume Peltier, binnen. Die heeft binnen LR een uitgebreid netwerk van uiterst-rechtse sympathisanten.

Twee Europarlementsleden van RN stapten vorige week over naar Zemmour: Jerôme Rivière et Gilbert Collard. Verscheidene anderen zouden volgen. Le Pen heeft ook nog concurrentie van Les Patriotes van Florian Philippot, haar vroegere rechterhand. Philippot werkte zich in het nieuws met antivax betogingen.

Marion

Le Pen en Zemmour mikken niet echt op hetzelfde publiek. Zemmour vist veel meer bij reactionair klassiek rechts, het publiek dat meestapte in Le Manif pour tous (tegen het homohuwelijk) en dat de sociale voorzieningen liefst wil afbouwen. Le Pen pakt uit met een sociaal imago en programma – maar voorbehouden aan “echte Fransen”. Haar RN staat sterk in vroegere industriële gebieden, vooral in het noorden, waar ze hoge scores haalt bij arbeiders.

Het publiek van Zemmour is ook dat waar Marion Maréchal, nicht van Marine Le Pen, op mikt. Maréchal pleit voor eenheid van rechts maar dan wel op de meest reactionaire basis. Ze richtte een instituut op voor de opleiding van ‘identitaire’ uiterst-rechtse kaders. Zij heeft mogelijk de ambitie volgende keer, in 2027, zelf kandidate te zijn.

Spannend

Le Pen staat volgens alle peilingen nog enkele percenten voor op Zemmour, maar er zijn nog 70 dagen te gaan. Vóór Zemmour opdook, leken de kansen van Le Pen om in april de tweede ronde te halen tegen zittend president Emmanuel Macron, zeer groot.

Door de concurrentie van Zemmour ligt Le Pen ongeveer op hetzelfde peil als Valérie Pécresse, de kandidate van de rechtse LR. Het kamp Macron valt vooral Pécresse aan en spaart Le Pen. Uit berekening, want de kansen van Macron in een tweede ronde zijn groter als hij tegen Le Pen uitkomt.

Anderzijds steekt het rechtse LR Zemmour stiekem een handje toe bjj het verzamelen van de nodige 500 handtekeningen van burgemeesters en andere gekozenen. Als uiterst-rechts verdeeld aantreedt, vergroot dat immers de kansen van Pécresse om de tweede ronde te halen.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 108 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×