8 June 2022

Lavrov mag naar Ankara, niet naar Belgrado

President Aleksandar Vucic van Servië is boos omdat drie buurlanden, lidstaten van de Navo, belet hebben dat Ruslands minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov op bezoek kwam in Belgrado. Wat gaat de Navo doen nu Lavrov naar Ankara reist, bij Navo-lidstaat Turkije, aldus een ontstemde Vucic.

Lavrov kwam woensdag in Ankara aan voor besprekingen over graanuitvoer via de Zwarte Zee. Moskou wil dat Oekraïne de haven van Odessa ontmijnt en dat bepaalde sancties tegen Rusland worden ingetrokken. Dan zouden in de Zwarte Zee veilige corridors voor de uitvoer van het graan worden gegarandeerd. Ankara steunt Moskou in die eisen.

Servië-EU

Servië is en blijft kandidaat voor toetreding tot de EU. In de VN stemde het voor de veroordeling van de Russische agressie tegen Oekraïne, maar het doet niet mee aan de sancties tegen Rusland. Vucic, die onlangs met grote meerderheid werd herkozen, schippert al jaren tussen de EU en Rusland. Belgrado heeft traditioneel erg goede banden met Moskou en wil die niet op het spel zetten.

Wat is dat voor een hysterie tegen het kleine Servië, aldus Vucic. Hij zei dat de EU Belgrado zwaar onder druk had gezet om dat bezoek van Lavrov af te gelasten. Toen dat niet lukte, werden Montenegro, Noord-Macedonië en Bulgarije gelast om te verbieden dat het toestel met Lavrov door hun luchtruim kwam. Lavrov kon niet anders dan zijn bezoek annuleren. Waarom zo scherp tegen het kleine Servië? Wat dan met Turkije, gaan ze die uit de Navo gooien, aldus de boze Vucic.

China

Servië heeft de voorbije jaren zijn aanvraag voor lidmaatschap van de EU gekoppeld aan goede relaties met China. Voor China is Vucic een zeer geëerde partner voor wie het in Peking de rode loper uitrolt.

In maart is een snelle door Chinezen aangelegde treinverbinding geopend tussen Belgrado en de stad Novi Sad, de eerste van die aard op de Balkan. Het gaat om een project gefinancierd door China en Rusland. Die spoorlijn wordt verlengd tot de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De Hongaarse premier Viktor Orban staat erop dat China dat op zich neemt.

Print Friendly, PDF & Email
Visited 1 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×