INTERNATIONALE POLITIEK

Lavrov mag naar Ankara, niet naar Belgrado

Image

President Aleksandar Vucic van Servië is boos omdat drie buurlanden, lidstaten van de Navo, belet hebben dat Ruslands minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov op bezoek kwam in Belgrado. Wat gaat de Navo doen nu Lavrov naar Ankara reist, bij Navo-lidstaat Turkije, aldus een ontstemde Vucic.

Lavrov kwam woensdag in Ankara aan voor besprekingen over graanuitvoer via de Zwarte Zee. Moskou wil dat Oekraïne de haven van Odessa ontmijnt en dat bepaalde sancties tegen Rusland worden ingetrokken. Dan zouden in de Zwarte Zee veilige corridors voor de uitvoer van het graan worden gegarandeerd. Ankara steunt Moskou in die eisen.

Servië-EU

Servië is en blijft kandidaat voor toetreding tot de EU. In de VN stemde het voor de veroordeling van de Russische agressie tegen Oekraïne, maar het doet niet mee aan de sancties tegen Rusland. Vucic, die onlangs met grote meerderheid werd herkozen, schippert al jaren tussen de EU en Rusland. Belgrado heeft traditioneel erg goede banden met Moskou en wil die niet op het spel zetten.

Wat is dat voor een hysterie tegen het kleine Servië, aldus Vucic. Hij zei dat de EU Belgrado zwaar onder druk had gezet om dat bezoek van Lavrov af te gelasten. Toen dat niet lukte, werden Montenegro, Noord-Macedonië en Bulgarije gelast om te verbieden dat het toestel met Lavrov door hun luchtruim kwam. Lavrov kon niet anders dan zijn bezoek annuleren. Waarom zo scherp tegen het kleine Servië? Wat dan met Turkije, gaan ze die uit de Navo gooien, aldus de boze Vucic.

China

Servië heeft de voorbije jaren zijn aanvraag voor lidmaatschap van de EU gekoppeld aan goede relaties met China. Voor China is Vucic een zeer geëerde partner voor wie het in Peking de rode loper uitrolt.

In maart is een snelle door Chinezen aangelegde treinverbinding geopend tussen Belgrado en de stad Novi Sad, de eerste van die aard op de Balkan. Het gaat om een project gefinancierd door China en Rusland. Die spoorlijn wordt verlengd tot de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De Hongaarse premier Viktor Orban staat erop dat China dat op zich neemt.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Vucic gokt en wint

Aleksandar Vucic, president van Servië, heeft zijn gok met vervroegde parlementsverkiezingen, ruim gewonnen. Met zware druk op kiezers, met fraude, met misbruik van de media, met het aanvoeren van…

Print Friendly, PDF & Email

Servische verkiezingen test voor Vucic

De Servische president Aleksandar Vucic gokt dat de kiezers deze zondag de coalitie rond zijn SNS, Progressieve Partij, opnieuw een meerderheid bezorgen. Vucic heeft de voor april 2024 voorziene…

Print Friendly, PDF & Email

Servisch eerherstel voor collaborateurs

Servisch eerherstel voor collaborateurs Tijdens de Tweede Wereldoorlog stonden de communistische Partisanen van Tito en de Tsjetniks lijnrecht en gewapend tegenover elkaar. Die Tsjetniks, geleid door generaals van het…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×