INTERNATIONALE POLITIEK

Labour mijdt piketten

Image

Liz Truss gaat als nieuwe Britse premier moeten kiezen tussen haar ultraliberale principes en ingrijpende staatsinterventie om de vele crisissen aan te pakken. Er hangt een hete sociale herfst in de lucht en Labour staat hoog in de peilingen. Maar van Labour hoeft ze geen te felle tegenwind te verwachten, leider Keir Starmer wil gedeisde oppositie, hij heeft Labourpolitici al herhaaldelijk gewaarschuwd weg te blijven van de stakingspiketten.

Er zijn stakingen bij lokaal openbaar vervoer, spoor, havens en andere bedrijfstakken tegen de snelle verarming van al wie van een loon leeft. Bij elke staking horen stakingspiketten, maar Starmer verbood politici van Labour zich daar te laten zien. Dat is veel te radicaal, dat zou “het brave centrum” afschrikken, stond in een uitgelekte memo van Starmers bureau.

Verberg u niet

Vakbonden reageerden woedend op die houding. Enkele parlementsleden van Labour hebben dat verbod trouwens alvast genegeerd en laten zich wel zien met de stakers. Een leider van de vakbond ‘Unite’ waarschuwde: men kan niet leiden door zich te verbergen”.

In peilingen over kiesintenties staat Labour tien percent voor op de Tories. Starmer vreest dat dit snel kan keren als de regering Truss verregaande maatregelen zou nemen om de verarming van een groot deel van de bevolking beetje af te remmen. Labour stelt wel de bevriezing voor van de energiefacturen, maar voert daar geen acties rond.
Starmers populariteit zelf ligt zeer laag, twee derde van degenen die een mening hebben, zien hem zeker niet als premier.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Labour en anti-semitisme

Heeft Keir Starmer zijn partij nog in de hand? De vraag wordt nu hardop gesteld, nadat diverse kandidaten bepaald onvriendelijke woorden hadden gesproken over Israël. Net zoals vroeger wordt…

Print Friendly, PDF & Email

‘Gaza-crisis’ bij Tories en Labour

‘Collateral damage’, nevenschade. De honderdduizenden die in Londen betoogden om in Gaza een staakt-het-vuren te eisen, hebben de Britse regering doen daveren. De minister van Binnenlandse Buitenlandse Zaken vliegt…

Print Friendly, PDF & Email

Macron ontvangt Sir Keir Starmer

Sir Keir Starmer, leider van de Britse Labour partij, is dinsdag te gast op het Elysée. President Emmanuel Macron wil kennis maken met de leider die wellicht volgend jaar…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: Vrede, een politieke keuze

You May Also Like

×