Liz Truss gaat als nieuwe Britse premier moeten kiezen tussen haar ultraliberale principes en ingrijpende staatsinterventie om de vele crisissen aan te pakken. Er hangt een hete sociale herfst in de lucht en Labour staat hoog in de peilingen. Maar van Labour hoeft ze geen te felle tegenwind te verwachten, leider Keir Starmer wil gedeisde oppositie, hij heeft Labourpolitici al herhaaldelijk gewaarschuwd weg te blijven van de stakingspiketten.
Er zijn stakingen bij lokaal openbaar vervoer, spoor, havens en andere bedrijfstakken tegen de snelle verarming van al wie van een loon leeft. Bij elke staking horen stakingspiketten, maar Starmer verbood politici van Labour zich daar te laten zien. Dat is veel te radicaal, dat zou “het brave centrum” afschrikken, stond in een uitgelekte memo van Starmers bureau.
Verberg u niet
Vakbonden reageerden woedend op die houding. Enkele parlementsleden van Labour hebben dat verbod trouwens alvast genegeerd en laten zich wel zien met de stakers. Een leider van de vakbond ‘Unite’ waarschuwde: men kan niet leiden door zich te verbergen”.
In peilingen over kiesintenties staat Labour tien percent voor op de Tories. Starmer vreest dat dit snel kan keren als de regering Truss verregaande maatregelen zou nemen om de verarming van een groot deel van de bevolking beetje af te remmen. Labour stelt wel de bevriezing voor van de energiefacturen, maar voert daar geen acties rond.
Starmers populariteit zelf ligt zeer laag, twee derde van degenen die een mening hebben, zien hem zeker niet als premier.