La sinistra herademt

De Italiaanse linkerzijde herademt na een weekend van meevallers. In Milaan stapten minstens 200.000 mensen op in een betoging tegen racisme. En voor de verkiezing van  de leider van de Partito Democratico (PD) trokken verrassen d 1,8 miljoen Italianen naar een van de duizenden stemhokjes. Bovendien kozen ze met twee derde voor de meest l;inkse van  de kandidaten, Nicola Zingaretti.
Zingaretti, ‘gouverneur’ van de regio Lazio (met Rome), haalde meer dan 65 % van de stemmen tegen twee kandidaten,  interim-voorzitter Maurizio Martina en Roberto Giochetti die beide minder kritisch waren voor het neoliberale beleid dat Matteo Renzi als premier voerde. Zingaretti, 53, komt uit de Communistische Jeugd, was lang actief in de campmagnes tegen racisme en was tegenstander van Renzi’s ‘Jobs Act’, de neoliberale afbraak van de arbeidswetgeving.
De grote opkomst is een tegenvaller voor Renzi die de hoop mag opgeven dat hij nog een leidende rol zal kunnen spelen binnen de PD. Sommige van zijn aanhangers zouden liefst een nieuwe partij oprichten.
De PD doet het nog altijd slecht in de peilingen. In twee recente regionale verkiezingen, de Abruzzen en Sardinië, deden coalities rond de PD het minder slecht dat gevreesd, maar de PD als partij scoorde wel zwak. De meerderheid hoopt nu dat Zingaretti met een linkser aanbod het fiasco met Renzi kan doen vergeten. Er is ook de hoop dat de crisis bij de Vijfsterrenbeweging linkse kiezers terughaalt naar de PD.