Kroatische straatnamen met nazi-stank

Kroatische straatnamen met nazigeur
Op 10 april 1941, dus net 80 jaar geleden, proclameerde Slavko Kvaternik van de Oestasji beweging, met de zegen van nazi-Duitsland, de onafhankelijkheid van Kroatië. Ondanks een verbod van het Grondwettelijk Hof, blijven enkele plaatsen in Kroatië vandaag een straat met de naam 10 april hebben. Het is een van de talrijke uitingen van heimwee naar die nazi-creatuur.

‘Schrijver’

Ach, 10 april, het is ook de geboortedatum van een dichter, voerde een burgemeester aan, al was die naamsverandering in het begin van de jaren 1990 duidelijk doorgevoerd als verwijzing naar de Oestasji-tijd.

Er zijn ook nog talrijke straten met de naam Mile Budak. Een schrijver, zeggen de betrokken steden en gemeenten. Maar hij was ook de ideoloog van de Oestasji, hij was twee jaar minister van onderwijs en nadien minister van Buitenlandse Zaken. Hij schreef mee de rassenwetten tegen Serviërs, joden en Roma. In de Oestasji-kampen vielen honderdduizenden doden.

Na het uiteenspatten van Joegoslavië dertig jaar geleden, doken in het nieuwe onafhankelijke Kroatië tal van symbolen uit de Oestasji periode op. In de militie Kroatische Defensiekrachten kwam er bij voorbeeld een bataljon Rafael Boban, naar een beruchte bevelhebber van de Oestasji.

‘Patriotten’

De nationalisten van de HDZ (Kroatische Dzemocratische Unie, EVP) zagen er geen graten in enkele symbolen uit die tijd over te nemen. Regeringen geleid door de HDZ, die ook nu regeert, trokken zich niets aan van de beschuldigingen dat ze de geschiedenis lieten herschrijven, zodat de Oestasji werden voorgesteld als “echte patriotten”.

Vorig jaar stemde het Oostenrijks parlement een resolutie voor het verbod op de ‘Bleiburg herdenking’. Elk jaar kwamen sympathisanten van het Oestasji-bewind er samen om de duizenden Oestasji te herdenken die erdoor de communistische partizanen werden afgemaakt.

De katholieke kerk van Karintië, waar Bleiburg ligt, wees toen ook een verzoek van de Kroatische bisschoppen af om er een herdenkingsmis te houden. De katholieke hiërarchie van Kroatië werkte zeer nauw samen met de nazi’s.

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 388 Times, 1 Visit today

Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.