INTERNATIONALE POLITIEK

Kroatisch 'heimwee'

Image

Kolinda Grabar-Kitarovic, presidente van Kroatië, heeft vorige week bloemen neergelegd in het Oostenrijkse Bleiburg om hulde te brengen aan de slachtoffers van de communistische partizanen. De dag erop beperkte ze zich tot een boodschap om te herinneren aan de slachtoffers van het nazisme en fascisme.
Grabar-Kitarovic behoort tot de HDZ, de Kroatische Democratische Unie, waarin talrijke politici met heimwee naar het Oestasji-regime, de fascisten die zeer actief meewerkten met nazi-Duitsland. De HDZ is lid van de EVP.
De presidente noemde Bleiburg de grootste massamisdaad in Europa na de Tweede Wereldoorlog. De communistische partizanen doodden er in 1945 tienduizenden vluchtende Oestasji’s, de Kroatische fascisten die verantwoordelijk worden geacht voor honderdduizenden slachtoffers van de fascistische Kroatische staat.

Kerk

Bij vorige herdenkingen in Bleiburg brachten hedendaagse Kroatische fascisten hulde aan het bewind van de Oestasji. Ze krijgen daarbij steun van een deel van de Kroatische katholieke kerk. In maart verwierp de katholieke kerk van het Oostenrijkse Karinthië een verzoek van de Kroatische bisschoppen om een mis op te dragen tijdens de jaarlijkse herdenking.
Oostenrijk is, ondanks de actieve deelname van uiterst-rechts aan de regering, niet opgezet met deze herdenking. De politie waarschuwde vooraf dat indien er fascistische sym bolen zouden opduiken, de herdenking voortaan zou verboden worden.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Worstelen met WOII op de Balkan

Van Mostar tot Jasenovac De begraafplaats in Mostar (Bosnië-Herzegovina) van Partizanen uit Wereldoorlog II staat nu op de lijst van Europa Nostra als bedreigd erfgoed. Die begraafplaats ligt er…

Print Friendly, PDF & Email

Kroatische collaborateur geëerd in EP

De Servische minister van Buitenlandse Zaken, Ivica Dacic, protesteerde dinsdag tegen het eerbetoon voor Alojzije Stepanic in het gebouw van het EU-parlement in Brussel. Stepanic was als Kroatisch aartsbisschop…

Print Friendly, PDF & Email

Servisch eerherstel voor collaborateurs

Servisch eerherstel voor collaborateurs Tijdens de Tweede Wereldoorlog stonden de communistische Partisanen van Tito en de Tsjetniks lijnrecht en gewapend tegenover elkaar. Die Tsjetniks, geleid door generaals van het…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×