9 September 2020

Kroatisch 'heimwee'

Kolinda Grabar-Kitarovic, presidente van Kroatië, heeft vorige week bloemen neergelegd in het Oostenrijkse Bleiburg om hulde te brengen aan de slachtoffers van de communistische partizanen. De dag erop beperkte ze zich tot een boodschap om te herinneren aan de slachtoffers van het nazisme en fascisme.
Grabar-Kitarovic behoort tot de HDZ, de Kroatische Democratische Unie, waarin talrijke politici met heimwee naar het Oestasji-regime, de fascisten die zeer actief meewerkten met nazi-Duitsland. De HDZ is lid van de EVP.
De presidente noemde Bleiburg de grootste massamisdaad in Europa na de Tweede Wereldoorlog. De communistische partizanen doodden er in 1945 tienduizenden vluchtende Oestasji’s, de Kroatische fascisten die verantwoordelijk worden geacht voor honderdduizenden slachtoffers van de fascistische Kroatische staat.

Kerk

Bij vorige herdenkingen in Bleiburg brachten hedendaagse Kroatische fascisten hulde aan het bewind van de Oestasji. Ze krijgen daarbij steun van een deel van de Kroatische katholieke kerk. In maart verwierp de katholieke kerk van het Oostenrijkse Karinthië een verzoek van de Kroatische bisschoppen om een mis op te dragen tijdens de jaarlijkse herdenking.
Oostenrijk is, ondanks de actieve deelname van uiterst-rechts aan de regering, niet opgezet met deze herdenking. De politie waarschuwde vooraf dat indien er fascistische sym bolen zouden opduiken, de herdenking voortaan zou verboden worden.

Print Friendly, PDF & Email
Visited 15 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×