INTERNATIONALE POLITIEK

Krijgshaftig EP: nog meer sancties

Image

Flinke taal tegen Moskou, de resolutie van het Europees Parlement over de Russische oorlog tegen Oekraïne. Wat Rusland nu aanricht, is inderdaad terreur zaaien onder de burgers omdat het op het strijdterrein zo slecht gat. Cherson verloren, maar ze zullen boeten. Ze zullen in het duister en de kou de winter doorbrengen.

Staatsterreur, in dit geval het uitoefenen van terreur in een ander land. Op de agressie tegen Oekraïne, het optreden van de Wagner-militie in Mali en Centraal-Afrikaanse Republiek, past die term. Vladimir Poetin zou inderdaad voor een internationaal gerechtshof moeten terechtstaan (Zoals George W. Bush en Tony Blair voor Irak 2003 en de jaren daarop)..

Is er ooit een dergelijke scherpe resolutie geweest over een andere staatsterreur, die van Israël in de bezette Palestijnse gebieden in in Gaza? Zowel conservatieve als sociaaldemocratische groepen houden zich erg op de vlakte, of weren af. De EU slikt het dat ze programma’s voor de Palestijnse bevolking financiert die dan gewoonweg door Israël worden vernield. Dit jaar waren er weer verscheidene meldingen van opgeblazen EU-projecten, en de EU slikt dat onder hoogst bedeesd protest.

Sancties

Waar de Resolutie m.i. de spuigaten uitloopt, is de roep om meer sancties en dan meer specifiek om Nord Stream 1 en 2 volledig af te sluiten.

Maken ze daar dan de balans niet op van die sancties? In diverse commentaren wordt steeds maar herhaald dat de superdure energie en inflatie niets te maken hebben met de sancties. Want die zijn de schuld van Rusland dat de gastoevoer afremt. Ja, hoe zou komen dat Rusland zijn gasleveringen zwaar afremt? Dat was toch een voorspelbare reactie op al die sanctietreinen. Wie dat niet zag aankomen, gaat beter geen land of een EU leiden.

Vooral de verbetenheid tegen Nord Stream is dom. Een jaar geleden was Nord Stream 2 af, maar de kraan ging niet open. Het is West-Europa dat toen getoond heeft een onbetrouwbare partner te zijn. Dat was voor Moskou het signaal dat Europa boog voor Amerikaanse druk en er van die kant niets te verwachten viel.

Met die beslissing heeft Europa in eigen voet geschoten. De oorlogszuchtige resolutie van het Europees Parlement met specifieke vermelding van Nord Stream, gaat tegen de belangen van de Europese bevolking in.

Contraproductief

Agathe Demarais van de Economist Intelligende Unit publiceerde net een studie over het impact van Amerikaanse sancties (Backfire, Columbia University Press). “De geschiedenis leert ons dat de landen waartegen die worden genomen, weertand bieden en dat de sancties niets uithalen”, aldus haar conclusie. Een overzicht over dat sanctiebeleid sinds de jaren 1970 toont volgens haar aan dat sancties slechts in 13% van de gevallen enige weerslag op het gedrag van de gesanctioneerde landen hadden.

Volgens historicus Nicholas Mulder (The Economic Weapon. The Rise of Sanctions as a Tool of Modern War, Yale University) zijn sancties vaak contraproductief. De beoogde landen gaan daardoor meer autonomie ontwikkelen om aan de gevolgen te ontkomen. Wat we zagen na de sancties van 2014 tegen Rusland. De Russen hadden twee jaar nodig om invoer door eigen productie te vervangen.

Zie ook:

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Sancties, een sombere balans

Staat van Europa (2) Herinner u de snelle westerse reactie na de Russische agressie in februari 2022 tegen Oekraïne, toen er nog geen sprake van was troepen te sturen.…

Print Friendly, PDF & Email

Toenemende twijfel over economische sancties tegen Rusland

“Europa ziet meer af dan Rusland” Straatsburg Zo onbevreesd de Europese Unie was om de kant te kiezen van Oekraine toen de Russen binnenvielen 600 dagen geleden, zo onzeker…

Print Friendly, PDF & Email

Biden, here we come. De vlucht uit Europa

Er heerst paniek in Duitsland waar een vlucht van de industrie wordt gevreesd – vlucht die trouwens al begonnen is. Te dure energie en hoge premies in Noord-Amerika, werken…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Macron en de nieuwe volgorde

President Emmanuel Macron mag de trappen van het Elysée kussen, hij is aan een cohabitatie met de uiterst-rechtse Jordan Bardella als premier ontsnapt. Of had hij zich daar al…

Print Friendly, PDF & Email

De scharlaken zelfmoordbrigade van de Tories

In het slotwoord bij de tien uur onafgebroken verkiezingsuitzending op BBC, viel één omschrijving erg op: “Een meteoor is op aarde ingeslagen”. Het zegt alles over de zelfironie (tongue…

Print Friendly, PDF & Email

Een politieke scheiding in de Filippijnen

‘Een sprookjeshuwelijk’ zei Senator Imee Marcos toen haar broer, Ferdinand Marcos Jr, een deal sloot met Sara Duterte, de dochter van de vorige President Rodrigo Duterte. Ze voerden samen…

Print Friendly, PDF & Email
De oorlog in Oekraïne en de Euraziatische wereldorde.

You May Also Like

×