INTERNATIONALE POLITIEK

Krakende Nupes

Image

“Nupes is “dépassée”, voorbijgestreefd. Aldus Fabien Roussel, leider van de Franse communistische PCF die het Paasweekend haar congres hield in Marseille. Die PCF maakt samen met het groene EELV, de socialistische PS en La France insoumise (LFI) deel uit van die Nupes, la Nouvelle Union populaire, écologique et sociale. Die uitval van Roussel komt bovenop enkele andere evenementen die deze linkse alliantie zwaar onder druk zetten.

De communistische leider heeft blijkbaar heimwee naar de glorietijd, 40 jaar geleden, van de Union de la Gauche, of zelfs naar een nieuw Volksfront. Want hij ziet samenwerking wel zitten met Bernard Cazeneuve, PS-premier onder president François Hollande. En die Cazeneuve probeert nu de PS van de Nupes op te blazen, spelend met het idee dat hij een goede kandidaat zou zijn bij de presidentsverkiezingen van 2027.

Ook in de Nationale Assemblée kwam het tot een botsing tussen PCF en LFI, want, het is vooral tegen Jean-Luc Mélenchon en diens LFI dat de PCF-leiding zich keert. Daar steunde de communist André Chassaigne een sanctie tegen LFI omdat die het debat over de pensioenwet verstoorde door in groep de Marseillaise te zingen. Het tumultueuze optreden van LFI tijdens dat debat, heeft ook bij andere leden van de Nupes – en bij de vakbonden – grote wrevel gewekt.

Ariège

Intussen davert de Nupes na van de verkiezing voor een parlementszetel in Ariège, een links landelijk departement aan de grens met Spanje. De verkiezing van vorig jaar moest er worden overgedaan . En deze keer ging het in de tweede ronde, op 2 april, tussen gekozene Bénédicte Taurine van LFI en de dissidente socialiste Martine Froger. Nupes, ook de PS-leiding, voerde campagne voor Taurine die het Nupes-etiket had; maar het was Froger die het haalde, met steun van veel rechtse kiezers. Dat leidde vooral tot grote spanning binnen de PS tussen partijleider Olivier Faure en de tegenstanders van de Nupes.

De steeds agressievere toon onder de Nupes-partners en binnen de deelnemende partijen zelf, staat is schril contrast met de syndicale eenheid in de strijd tegen de pensioenwet. Het betekent wel dat die strijd daardoor politiek gehandicapt wordt.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Franse linkerzijde doet zichzelf de das om

Cordon sanitaire verplaatst zich naar links Er vallen al langer harde woorden tussen de vier partners van de Nupes, de Nouvelle Union populaire, écologique et sociale. Hamas zorgt voor…

Print Friendly, PDF & Email

Hamas splijt Nupes

Hamas zorgt met zijn offensief alvast voor vuurwerk bij de Franse linkerzijde. La France insoumise (LFI) wordt langs alle kanten aangevallen voor haar standpunt rond de Hamas-aanval op Israël.…

Print Friendly, PDF & Email

Mélenchon zorgt voor stormschade

Een collectief van meer dan 1000 militanten van La France insoumise (LFI) eist dat parlementslid Adrien Quattenens uitgesloten wordt. Quattenens is onlangs veroordeeld tot 4 maanden voorwaardelijk voor slagen…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×