Kosovo keert bladzijde om

De kiezers van Kosovo hebben twee historische partijen wandelen gestuurd. De als links-nationalistische gemerkte partij Vetëvendosje (VV, Zelfbeschikking) van Albin Kurti haalt de helft van de stemmen. De Democratische partij (PDK, erfgenamen van het UCK – Kosovaars Bevrijdingnsleger) zakt naar 17%, de LDK (Democratische Liga) naar 13%. Kurti wordt later dit jaar opnieuw premier.

Triomf
Met bijna 50 % van de stemmen, kan men spreken van een triomf voor Kurti en diens VV. De partij haalt tussen 53 en 55 zetels van de 120. Tien zetels zijn voorbehouden voor de Servische minderheid; die 10 gaan naar de Sprska lista waarvan Kurti zei dat hij er in geen geval wil mee samenwerken. Kurti trok in de campagne vooral ten strijde tegen de alomtegenwoordige corruptie die jarenlang in de hand is gewerkt vanuit de EU die corruptie en banden met maffia toedekte.
Kurti had voor deze verkiezingen een alliantie gesloten met presidente Vjosa Osmani, een dissidente van de LDK. De afspraak is dat zij staatshoofd blijft. Kurti kan pas later dit jaar premier worden omdat hij in 2018 een veroordeling had opgelopen voor wangedrag in het parlement en daardoor drie jaar geen hoog ambt mag bekleden. Hij had in 2019 ook de verkiezingen gewonnen, maar zonder meerderheid. In februari 2020 werd hij premier, maar de LDK liet hem na enkele weken vallen.
Osmani was vorig jaar in de plaats gekomen van Hashim Thaci die als president aftrad nadat hij moest verschijnen voor het speciaal Kosovo Tribunaal in Den Haag. Thaci en verscheidene andere kopstukken van het vroegere UCK worden beschuldigd van zware schendingen van de mensenrechten in 1999-2000. Die troffen onder meer ook leden van de LDK die door het UCK als verraders werden beschouwd.
Groot-Albanië

Kurti heeft in de campagne zijn Albanees nationalisme getemperd door o.m. het thema van een unie met Albanië niet aan te raken. Het idee van een Groot-Albanië doet op de Balkan vrezen voor nieuwe zware conflicten. Naast Kosovo en Albanië zijn er ook etnische Albanezen in Servië en Montenegro en vooral in Noord-Macedonië weer ze meer dan een kwart van de bevolking uitmaken.
In de campagne heeft Kurti ook het probleem van de relaties met Servië niet aangeraakt. Vorig jaar had toenmalig VS-president Donald Trump geen moeite gespaard om Servië en Kosovo tot een akkoord te doen komen, maar de arrestatie van Thaci en andere leiders stak stokken in de wielen. Kurti zei na zijn zege in een andere omkadering met Servië te willen praten. Van een toegeving aan Servië om het verlies van Kosovo te compenseren, kan geen sprake zijn, aldus Kurti.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 436 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook