INTERNATIONALE POLITIEK

Kosovo (her)schrijft geschiedenis

Image

“Men wil de geschiedenis van Kosovo herschrijven”, aldus de supporters van de Kosovaarse president Hashim Thaçi. Die wordt door het “Kosovo Tribunaal” beschuldigd van een reeks zware misdaden. “Op die manier wil men ons gelijk stellen met de Servische misdaden” aldus Thaçi’s aanhangers die blijkbaar vinden dat hun misdaden gerechtvaardigd waren in het kader van hun “bevrijdingsoorlog”.

“Bevrijders”

Donald Trump heeft zijn zinnen gezet op een diplomatiek succes op de Balkan. Na een door de VS geregelde coup in Pristina, gingen de leiders van Servië en Kosovo op 27 juni in Washington praten over een akkoord, 12 jaar nadat Kosovo de onafhankelijkheid had uitgeroepen. Er kwam een kink in de kabel vanuit het “Kosovo Tribunaal” in Den Haag: Thaçi is in verdenking gesteld van ontelbare misdaden (talrijke moorden ontvoeringen en andere) en zal wellicht moeten aftreden.
Thaci was een van de topfiguren van het UCK, het Kosovaars Bevrijdingsleger dat in de jaren 1990 gewapende strijd voerde tegen de Servische dominantie – Kosovo was toen een deel van Servië, in grote meerderheid bewoond door etnische Albanezen. Een andere beweging, de Democratische Liga van Kosovo (LDK) voerde in die periode een campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid.
Het UCK werd door westerse politici en de meeste media geprezen als een bevrijdingsbeweging tegen dictator Milosevic die van genocide werd beschuldigd. Een Duitse minister en VS-media hadden het over 350.000 doden (op een bevolking van minder dan 2 miljoen), alle Albanese jongens en mannen tussen 14 en 40 waren vermoord. De media-hysterie was zo erg dat twee verslaggevers van De Morgen een Nederlandse collega met slaag bedreigden omdat hij twijfels had bij al die berichten.
De Navo bombardeerde Servië, o.m. het tv-gebouw in Belgrado, treinen, wagens, 78 dagen lang.
Organensmokkel
Het “Joegoslavië Tribunaal” boog zich bijna uitsluitend over de oorlogsmisdaden begaan door Serviërs in Servië en Bosnië-Herzegovina, Kroatische en Kosovaarse oorlogsmisdaden leken niet zo belangrijk. Pas in 2011 kwam er schot in toen Dick Marty, een Zwitsers lid van de Raad van Europa (wat niets te maken heeft met de EU!) uitpakte met een rapport over o.m. mensenhandel. Daarin werden de namen genoemd van Thaçi en van Kadri Veseli, de huidige leider van de “Democratische Partij van Kosovo” die nu eveneens in verdenking is gesteld. De organen zouden vooral afkomstig zijn geweest van slachtoffers van het UCK: Serviërs, Roma, of Albanese Kosovaren die in de weg liepen van het UCK. Dat zou gebeurd zijn tussen begin 1998 en eind 2000.
Het rapport Marty vermeldde vooral de “groep Drenica” die door Thaçi werd geleid en die werd omschreven als een georganiseerde misdaadbende (maffia). In 2015 kwam er dan dit “Kosovo Tribunaal” dat wel een zeer speciaal statuut heeft. Het kwam er onder druk van de VS en EU die vonden dat Thaçi en zijn medebeschuldigden zich op die manier konden vrijpleiten. Maar het tribunaal zou wel in Den Haag zetelen en uit onafhankelijke internationale rechters bestaan.
Waarom nu
Partijleider Veseli vindt het tijdstip verdacht waarop die aanklachten publiek worden gemaakt, terwijl dat nog lang niet nodig was. Volgens hem is dat gewoon een manoeuvre om de voorziene gesprekken met de Serviërs te dwarsbomen. De nieuwe Kosovaarse premier Avdullah Hoti wil eerstdaags een nieuwe datum en een nieuwe delegatie vastleggen.
Het tribunaal zei echter dat Thaçi en co van plan waren het hele tribunaal te saboteren. Sinds de recente politieke coup in Pristina tegen de regering Kurti, is er een nieuwe meerderheid in het parlement die de wet van 2015 en dus de installatie van het tribunaal kan herroepen. Met het openbaar maken zit Thaçi erg in het nauw en wordt in Pristina verwacht dat hij zal aftreden.
Een van de grote problemen waarmee aanklagers over misdaden in de regio te maken hebben, is dat de beklaagden getuigen zwaar onder druk zetten, vooral met dreigementen.
In Washington zit president Trump intussen ongeduldig te wachten op de hervatting van het Kosovaars-Servisch overleg. Alhoewel hij nauwelijks weet waarover dat gaat, wil de VS-president in de verkiezingscampagne uitpakken met een diplomatiek succes. Om dat overleg mogelijk te maken, lokte Trumps speciale gezant in de regio, Richard Grenell, een politieke crisis uit in Pristina.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Escalatie in kruitvat Kosovo

Mitrovica, ergens middenin de Balkan, zorgt al jaren voor spanning. Nu weer, de Servërs die er wonen dulden geen Albaneestalige Servische ordehandhavers, Servië wil 1000 manschappen naar die regio…

Print Friendly, PDF & Email

Ontvolking, Europese landen die leeglopen

In Centraal-Europa en de Balkan liggen weinigen wakker van de racistische theorie over ‘omvolking’. In veel landen is het grote probleem immers ontvolking. In korte tijd waren daarover redelijk…

Print Friendly, PDF & Email

Servische lont in kruitvat Balkan

De leiders van Srpska, de Bosnisch-Servische entiteit die deel uitmaakt van Bosnië-Herzegovina, dreigen met feitelijke afscheiding. “President” Milorad Dodik en het parlement van de Servische Republiek van Bosnië-Herzegovina (B-H)…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Val van cruciale grensstad is vernederende nederlaag voor het militair regime van Myanmar

Operatie 1027 heeft in Myanmar voor een kentering gezorgd. Sinds oktober 2023 heeft de opmars van de anti-junta-coalitie van het Arakan-leger (of AA, een voornamelijk Rakhine-groep), het Myanmar National…

Print Friendly, PDF & Email

Angst en beven van Teheran tot Tel Aviv: de opera.

Driehonderd drones of meer, plus een niet gespecifieerd aantal ballistische missielen (maar van de tragere soort, gemakkelijker op te sporen dan de supersonische raketten die Iran ook heeft) die…

Print Friendly, PDF & Email

Met zijn militaire aanval op Israël, speelt Iran Netanyahu in de kaart

Zaterdagavond laat lanceerde Iran een luchtaanval op militaire faciliteiten in Israël – de eerste rechtstreekse Iraanse aanval op Israëlische bodem ooit. De actie zat er al een tijdje aan…

Print Friendly, PDF & Email
De trein naar het Imperium.

You May Also Like

×