INTERNATIONALE POLITIEK

Kosovo en Servië over normalisering

Image

De Servische president Aleksander Vucic en de Kosovaarse premier Albin Kurti bespraken in Brussel het plan van de EU om de relaties tussen beide te normaliseren. Na een vergadering met Josep Borrell, chef van de EU-diplomatie, zegden ze elkaar op 19 maart terug te zien om daar verder over te praten.

Van een normalisering is dus nog niet direct sprake, maar aan beide kanten wil men er aan werken, luidde het na deze ontmoeting die te vroeg “historisch” werd gedoopt. Beide willen wel lid worden van de EU, maar een van de voorwaarden is wel dat ze elkaar erkennen. Vijf lidstaten van de EU erkennen echter nog altijd de onafhankelijkheid van Kosovo niet, wat ook een struikelblok is.

Vucic, zelf een Servische nationalist, staat onder zware druk van andere nationalisten die de erkenning van Kosovo als verraad bestempelen. In Joegoslavië was Kosovo een provincie die deel uitmaakte van Servië. Met de oorlog van 1999, waarbij de Navo Servië aanviel, maakte Kosovo zich los van Servië.

Het kwam de voorbije maanden tot spanning rond de Servische minderheid in Kosovo, ca 4% van de bevolking. De Serviërs eisen de toepassing van een akkoord van 2013 waarbij enkele gemeenten met een overwegend Servische bevolking een zekere autonomie krijgen. Premier Kurti, meestal bestempeld als een linkse nationalist, wil daar niet van weten.

Westelijke Balkan

Bij de EU is men beducht voor de heropleving van nationalistische conflicten in de westelijke Balkan. Naast Servië en Kosovo, zijn er ook de tegenstellingen binnen Bosnië-Herzegovina, er is het project voor een Groot-Albanië met Albanië, Kosovo en een deel van Noord-Macedonië. En Noord-Macedonië kampt met Bulgaarse tegenkanting omwille van historische meningsverschillen.

In de regio bestaat nu de vrees dat de EU zich toespitst op toetreding van Oekraïne en de westelijke Balkan op een wachtlijst zonder enige datum zet.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Belgrado herdenkt Navo-bommen

In Belgrado is het Navo-bombardement van 25 jaar geleden herdacht waarin 16 medewerkers van Belgrado TV omkwamen. Dat bombardement is onder meer door Amnesty International gecatalogeerd als een oorlogsmisdaad.…

Print Friendly, PDF & Email

Kosovo bij EU en VS op slecht blaadje

De Kosovaarse premier Albin Kurti is momenteel kop van jut in Washington en Brussel. Zowel VS als EU verwijten hem zijn koppigheid in de relaties met de Servische minderheid…

Print Friendly, PDF & Email

Kleine oorlog in ‘Servisch’ Kosovo

In een noordelijk deel van Kosovo, waar vier gemeenten een Servische meerderheid hebben, is de spanning alweer te snijden. Bij ernstige incidenten tussen Servische betogers en Navo-militairen, zijn al…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×