Het Zuid-Koreaanse parlement heeft Yoon Suk-yeol geschorst als president Het is nu wachten op het Hooggerechtshof om hem af te zetten en dat kan nog wat voeten in de aarde hebben. Minstens zes rechters van dat Hof moeten dit binnen de twee maanden bekrachtigen, maar ze zijn momenteel maar met zes. Eén enkele kan alles saboteren. Indien het toch lukt komen er vervroegde presidentsverkiezingen. Volgens peilingen zou Lee Jae-myung van de Democratische Partij, die met ruim verschil winnen.
Communisten
Yoon vindt dat hem geen schuld treft, hij wou het land toch alleen maar behoeden tegen dreigend communistisch gevaar. Onschuldig, zoals ook Donald Trump geen graten ziet in zijn rol tijdens de coup-poging van 6 januari 2021. Yoon deed tijdens zijn campagne in 2022 al vaak denken aan Trump, nu nog meer.
Yoon wou een preventieve coup plegen, de oppositie volledig uitschakelen nadat die de parlementsverkiezingen overtuigend had gewonnen. Het plan, ontworpen door minister van Defensie Kim Yong-Hyun, voorzag in de arrestatie van politieke opposanten, maar ook in de moord op Han Dong-hoon die de leider is van Yoons eigen Partij van de Volksmacht en op een konvooi met opposanten. Dat zou dan in de schoenen worden geschoven van de Noord-Koreaanse communisten en hun medeplichtigen in Zuid-Korea. Die medeplichtigen zouden dan buiten de wet worden gesteld en plaats maken voor een gehoorzame volksvergadering.
Want in de ogen van Yoon en co zijn hun opposanten “communisten”, handlangers van Pyongyang. Hoe vertrouwd zoiets klinkt: Trump en co, onder wie de Argentijnse president Javier Milei, gaan ook hysterisch te keer tegen al die linksen, verkapte communisten die hun vrijheid bedreigen.
Het doet denken aan de theatrale uitvallen van wijlen Silvio Berlusconi die jarenlang te keer ging tegen de communisten, terwijl er nog nauwelijks waren. Decennia na het einde van de ‘Koude Oorlog’ overleeft het anticommunisme als afschrikking.
Evangelisten
Dat werkt blijkbaar nog altijd bij erg conservatieve middens. Zoals Trump kan Yoon op de volle steun blijven rekenen van de evangelisten. Ongeveer 20 percent van de Zuid-Koreanen zijn protestanten en evangelistische kerken vormen daar de kern van. Ze steunden vorige eeuw de militaire dictaturen en steunen deze eeuw vooral grote conservatieve partijen, zoals de Volksmacht van Yoon. Ze zijn ervan overtuigd dat o.m. de Democratische Partij, nu de meerderheid in het parlement, vol communisten zit en anti-christelijk is.
Zols Yoon zijn de evangelisten ook grote voorstanders van de militaire driehoeks-samenwerking met Japan en de VS. Dat stuit andere Zuid-Koreanen tegen de borst omdat Japan voor velen nog de oude bezettingsmacht is die zich nog altijd hooghartig gedraagt tegenover Koreanen.
Masculinisten
Die evangelisten staan ook volledig achter de standpunten van Yoon en zijn partij inzake homo- en vrouwenrechten. Yoon had zijn nipte overwinning in 2022 grotendeels te danken aan zijn grote meerderheid bij jonge mannen die oor hadden naar zijn ‘masculinistische’ boodschap: de mannen worden in de hoek gedrumd.
De nakende terugkeer van Donald Trump in het Witte huis wekt trouwens wereldwijd, en zeker in het oosten van Azië, hoge verwachtingen bij “masculinisten”, mannen die vinden dat de man in een verongelijkte positie zit. De slinger is volgens deze heren van diverse leeftijd te veel naar de feministen doorgeslagen. Tijd voor een correctie. Die frustratie heeft meegespeeld in de herverkiezing van Trump. Zowel bij blanke als niet-blanke jongemannen scoorde hij gevoelig hoger dan in andere categorieën.
Twee jaar geleden bespeelde Yoon Suk-yeol datzelfde mannelijk onbehagen. Een van zijn beloften was toen het ministerie voor gelijkheid man en vrouw, op te doeken. Volgens peilingen vond 70 percent van de mannen dat ‘omgekeerde discriminatie’ (ten nadele van de man) een groter probleem is dan discriminatie van vrouwen. En gezinswetten zijn volgens hen gemaakt om de vrouw te begunstigen. Steeds meer Zuid-Koreaanse jongeren zien af van trouwen, al heeft dat vooral te maken met de woningnood.
In oostelijk Azië is de overwinning van Trump op ‘sociale media’ met vooral jonge mannen als publiek, massaal verwelkomd. Trump, een sterke man die zijn vuist laat zien. De vulgariteit van dat masculinisme stoot blijkbaar niet af, integendeel.
In diverse Aziatische landen, China, Japan, Zuid-Korea, Taiwan…, leveren jonge mannen op ‘sociale media’ felle kritiek op het gelijkheidsbeginsel. Op de Filipijnen vergelijken veel mannen Trump met hun nog zeer populaire ex-president Rodrigo Duterte die ook zeer grofgebekt was en vooral veel geweld gebruikte. Tegen hem loopt een internationaal onderzoek wegens schending van mensenrechten in zijn moorddadige oorlog tegen drugs.