Koreaanse sushi uit eigen wateren

Veel Zuid-Koreanen lusten alleen nog sushi als er gegarandeerd geen vis uit Japan in zit. Zoals ze ook de winkels van Uniqlo en Muji en Japans bier schuwen. Hun regering schort de uitwisseling van militaire gegevens met Japan op. En Tokyo beperkt de leveringen van producten voor Zuid-Koreaanse bedrijven, waaronder chemische onderdelen voor chips. Japan houdt  legeroefeningen in de buurt van Zuid-Koreaanse eilanden die het opeist. Het is alweer de geschiedenis die, voor de zoveelste keer, de relaties tussen twee bondgenoten van de VS verzuurt.
Het (her)begon met een uitspraak van het Zuid-Koreaans Hoog Gerechtshof dat Japanse bedrijven die indertijd Koreaanse gevangenen tewerkstelden, compensatie moeten betalen aan de overlevenden. Geen sprake van, zegt Tokyo, we hebben dat allemaal al geregeld met een verdrag in 1965. De Japanse uiterst-rechtse nationalisten gieten olie op het vuur met beledigingen op de ‘sociale media’ over die “onbetrouwbare achterlijke” Koreanen.

Negationisme

Het is een oud zeer, aan beide zijden. In Zuid-Korea is jong en oud al vaker in het geweer gekomen tegen het Japanse negationisme. Rechtse groepen, ook binnen de regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP) van de Japanse premier Shinzo Abe, herschrijven graag de geschiedenis.
Ze willen in de schoolboeken geen melding zien van de Japanse misdaden tijdens de annexatie van Korea (1940-1945) of van de Japanse oorlogsmisdaden in Korea, China en  elders. Dat zet kwaad bloed in een groot deel van  Oost-Azië waar argwanend wordt gekeken hoe premier Abe de Japanse ‘vredesgrondwet’ tracht te herschrijven om van Japan een  grotere militaire macht te maken.
Een geschiedenis die dus wordt vervolgd.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 311 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook