Kom op COP!

Van 6 tot 18 november wordt in Sharm el-Sheikh, Egypte ‘COP27’ georganiseerd. COP staat voor ‘Conference of theParties’, de 197 landen die de in 1992 vastgelegde Kaderconventie over Klimaatverandering’ hebben aanvaard.

De onderhandelingen verlopen traag en moeizaam. Vandaag gaat het er om de solidariteit en de samenwerking te bevestigen die in het Akkoord van Parijs in 2015 werden afgesproken. Ook ‘lossanddamage’ staan op de agenda, want we weten dat de armste landen die geen enkele schuld hebben aan de klimaatverandering er wel de zwaarste gevolgen van dragen.

De heerlijke zomertemperaturen van afgelopen maand oktober, maar ook de extreme weersomstandigheden met droogte, cyclonen en overstromingen zowat overal ter wereld – denk aan Pakistan – tonen aan dat het nu wel echt bijzonder dringend is geworden. Kunnen we de aarde nog redden? Wat zijn we bereid op te geven?

Uitpers brengt een reeks artikelen over dit thema en hoopt dat ze U wegwijs maken in de veel verschillende mogelijkheden die er toch wel zijn om ons een toekomst te garanderen.

Ronnie De Fossé brengt in twee artikelen een overzicht van wat aan het gebeuren is en stelt een radikale maar eigenlijk simpele oplossing voor: haal de CO2 uit de atmosfeer!

(hier URL)

Francine Mestrum herhaalt dat niemand bereid is om op vrijwillige basis af te zien van comfort en luxe, terwijl arme mensen en landen echt nog wel meer energie nodig hebben. Het kan er daarom niet om gaan de scherpe kantjes af te ronden van milieumaatregelen, maar omgekeerd te beginnen met sociale rechtvaardigheid: De strijd tegen klimaatverandering: hoe dan? De strijdtegenklimaatverandering: hoe dan? (uitpers.be)

Freddy De Pauw geeft er een voorbeeld van: Franse lage emissiezones asociaal: Franse Lage Emissiezones: “Asociaal” (uitpers.be)

Voor wie wil weten wat klimaatverandering concreet betekent in Pakistan: Pakistan: als de wereld de anderekantuitkijkt (uitpers.be)

En wat dacht U? De rijken vervuilen stukken meer dan de armen: https://www.theguardian.com/environment/2022/nov/01/polluting-elite-enormous-carbon-dioxide-emissions-gap-between-poorest-autonomy-study?CMP=Share_AndroidApp_Other

Zeker nu de Klimaatconferentie plaats vindt in Egypte, is het belangrijk er op te wijzen dat klimaatrechtvaardigheid niet kan zonder respect voor mensenrechten. Naomi Klein schreef er een interessant stuk over: Fromblahblahblahto Blood BloodBlood : Egypt en COP27: COP27 Summit in Egypt’s Police State Creates Moral Crisis for Climate Movement (theintercept.com)

Ook het South Centremaakte er een paper over: At the intersection of climate justice and human rights: At the intersection of climate change and human rights – Global Social Justice

Nobelprijswinnaars riepen op om politieke gevangenen vrij te laten en met name AlaaAbd el-Fattah: https://www.aljazeera.com/news/2022/11/2/cop-27-nobel-prize-winners-demand-egypt-free-political-prisoners

Over AlaaAbd el-Fattah hebben we ook belangrijk insider nieuws. De situatie in Egypte is werkelijk zeer gevaarlijk voor alle sociale bewegingen: Don’t greenwash your climate crimes by greenwashing Egypt’s Military Dictatorship (uitpers.be)

In Belgiëpubliceerdenenkelengo’senandereorganisatieseenopiniestukdat we U ookwillenbrengen:COP 27 enEgypte: pas de justice climatique sans respect des droits humains – Le Soir

Het risico bestaat dat Egypte probeert de mensenrechtensituatie in eigen land onder de mat te vegen. Sommige organisaties zouden daar zelfs toe bijdragen: https://www.theguardian.com/environment/2022/oct/30/greenpeace-egypt-greenwashing-cop27?

En om de stelling van Francine Mestrum kracht bij te zetten, een stuk van Ann Pettifor met een provocerende maar terechte titel:Waarom economische rechten nodig zijn: Will Greta Thunberg’s campaign destroy jobs? (substack.com)

De militarisering heeft een uiterst nefaste invloed op de uitstoot van broeikasgassen. Lees er alles over op https://climatemilitarism.org/ en https://ceobs.org .

En tenslotte: neen, klimaatverandering is geen luxeprobleem van het rijke Westen, wel integendeel. Ook gewone Afrikanen liggen er wakker van en willen klimaatrechtvaardigheid: African People’s Climate Justice Declaration to African Governments | Progressive International

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Over Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.