INTERNATIONALE POLITIEK

Klimaatstemmen in Australië

Image

De Australische kiezers hebben na 9 jaar een einde gemaakt aan het bewind van de Conservatieven. De ultra Scott Morrison moet plaats maken voor Labourleider Anthony Albanese. Die heeft zijn succes niet zozeer te danken aan zijn partij, maar aan dat van talrijke onafhankelijke kandidaten die vooral in de grote steden campagne voerden rond het klimaat en andere milieuthema’s.

Brand

Australië kwam de voorbije jaren vooral in het nieuws met gigantische bosbranden, met zware overstromingen en langdurige droogtes. De regering van Morrison liet zich daar weinig aan gelegen, de doelstellingen inzake CO2 uitstoot bleven erg beperkt: een reductie met 28 % tegen 2030. Intussen bleef die regering vergunningen verstrekken voor steenkooluitbating, dat is immers een zeer belangrijk uitvoerproduct.

Het is vooral in de grote agglomeraties dat de Conservatieven en hun bondgenoten zware klappen kregen ten voordele van onafhankelijke kandidaten. Wellicht haalt Labour na het tellen van alle stemmen nipt een volstrekte meerderheid, maar de winst gaat naar de ‘teal’ kandidaten (teal, zeeblauw, de kleur van hun campagne) en groenen.

Albanese

De nieuwe premier wil de reductie van de uitstoot versnellen, – 43 % tegen 2030, de ‘teals’ dringen aan op – 60%, de groenen op – 74 %. Ze wijzen erop dat Australië per hoofd der bevolking een van de grootste vervuilers en uitstoters ter wereld is en er dus radicaal moet worden ingegrepen.

Premier Albanese heeft daarnaast ook een uitgebreid sociaal programma. Hij wil zo snel mogelijk het minimumloon indexeren aan de levensduurte; die levensduurte was trouwens het grote centrale thema van de campagne nu de inflatie boven 5 % ligt. Ook wil hij snel de prijzen van geneesmiddelen doen dalen, kinderopvang en onderwijs goedkoper maken.

Er komt  een nieuw beleid inzake de rechten van de ASboriginals. Die zullen een raad kunnen verkiezen om te waken over de rechten van deze groep.

Ook de relaties met China staan op de agenda. Die zijn de jongste jaren sterk verslechterd, wat o.m. leidde tot de Chinese boycot van talrijke Australische producten.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Australië straft klokkenluider

Acht jaar geleden begon in Australië een onderzoek naar oorlogsmisdaden begaan door Australische militairen in Afghanistan. De eerste veroordeelde in deze zaak is klokkenluider David McBride. Hij krijgt 5…

Print Friendly, PDF & Email

Aukus, het is maar een begin

Wat na de Franse colère Parijs buit alle toegestane diplomatieke geplogenheden uit om zijn woede te uiten, het voelt zich door goede bongenoten verraden en vernederd. Die woede is…

Print Friendly, PDF & Email

Australië en China in oceanische oorlog

Indo-Pacific, Quad, RCEP “De Chinese samenleving is gedegouteerd door Australië’s smerige houding”. De Chinese krant ‘Global Times’ (1 december) gebruikt harde taal tegen de Australische premier Scott Morrison en…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×