Reactie op “Klassenstrijd in China” van Freddy De Pauw, zie Uitpers nr. 69, november 2005:
Beste Freddy,
Met veel interesse lees ik steeds (toch zeker voor wat betreft China), zo veel mogelijk marxistisch geïnspireerde artikels die via de linkse pers her en der op het internet verschijnen.
Deze week heb ik even de tijd gevonden om uw recente artikel “de klassenstrijd in China” door te nemen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik toch wel een beetje geschrokken ben van de harde kritiek die je daarin spuide op het Chinese socialisme en de Chinese “communistische” partij in het bijzonder. Vooral de scherpe tegenstelling die je naar voor bracht tussen de Chinese overheid en de arbeidersbeweging (het volk) viel me daarbij zwaar. Dergelijke kritiek vanuit de linkerzijde zou ik eerder verwacht hebben aan het adres van bv het “Amerikaanse imperialistische monster”…
Vandaag had ik echter het genoegen om ook in dit verband een artikel te lezen van de hand van Peter Franssen. Het werd door hem voorgelezen op het internationaal symposium dat doorging van 13 tot 15 oktober) in de Chinese stad Wuhan (url: http://www.ptb.be/scripts/article.phtml?lang=2&obid=28943) . Hij stelt daarin ondermeer dat er vandaag nogal wat marxisten en anderen wild om zich heen schoppen als het over de socialistische opbouw in China gaat. Hij verdenkt ze er zelfs van de basisidee van Engels en Marx nog steeds niet begrepen te hebben.
Misschien gaat het hier om twee verschillende visies, twee verschillende strekkingen binnenin de zoal verdeelde linkerzijde, die beiden een eigenzinnige marxistische interpretatie trachten te geven over dit Aziatische land. Ik voel me toch geneigd me aan te sluiten bij het tweede artikel.
Trouwens, laat mij je deze vraag stellen: Denk jij, dat met een Belgische regering geleid door Chinese communisten, het huidige “debat” rond de eindeloopbaanproblematiek nog zou moeten gevoerd worden?
Ik geloof nooit dat een communist zijn verworvenheden die bekomen werden door jarenlange harde strijd, zomaar zou laten afpakken.
Laat ons hopen dat de geschiedenis uw ongelijk bevestigd en uw mening over China in het niets doet verdwijnen.
Walter Delsemme
2275 Gierle
(Uitpers, nr. 70, 7de jg., december 2005)