Lokale gemeenschappen in Ivoorkust eisen een vergoeding voor de schade die veroorzaakt werd door de activiteiten van het Belgische bedrijf SIAT, dat gespecialiseerd is in de productie van rubber en palmolie. Gesteund door Europese mensenrechtenorganisaties hebben ze Belgische advocaten ingeschakeld om hun eisen bij het hoofdkantoor van het bedrijf in Zaventem in te dienen.
Sociale conflicten en conflicten over grond op palmolie- en rubberplantages van SIAT duren al te lang en moeten worden aangepakt. Al meer dan tien jaar komen gemeenschappen in Ghana, Nigeria en Ivoorkust in opstand om de vele schendingen van hun rechten als gevolg van de activiteiten van de SIAT Groep aan te klagen. Ze beschuldigen het bedrijf van landroof, ontbossing, ondermijning van hun voedselzekerheid en andere mensenrechtenschendingen.
Volgens hen is het bedrijf ook medeplichtig aan hardhandig optreden dat heeft geleid tot de willekeurige arrestatie en opsluiting van meer dan 70 mensen, de dood van twee mensen en tientallen gewonden.
Vertegenwoordigers van de Prikro-gemeenschappen in Ivoorkust hebben via FIAN en Entraide et Fraternité een schadeclaim ingediend bij de SIAT Groep [hier beschikbaar]. Ze eisen een schadevergoeding van meer dan een miljard CFA-frank (meer dan 1,6 miljoen euro) voor alle geleden schade en werpen zich op als de eerste schuldeisers van de multinational.
“Het bedrag lijkt misschien hoog, maar het zal nooit genoeg zijn om ons te compenseren voor het leed en de hel waar we doorheen zijn gegaan. Hoe drukken we de martelingen in de gevangenis in geld uit ? Hoe kunnen we de impact inschatten van de maandenlange willekeurige opsluiting ? Hoeveel is genoeg voor het jarenlang niet kunnen voeden van onze kinderen, omdat we geen land hadden om te bewerken ?” getuigt een woordvoerder van de gemeenschap, die zelf meer dan zes maanden willekeurig gevangen heeft gezeten.
Deze donderdag 11 september wordt om 17.00 uur de nieuwe documentaire“Landgrabbed”, geregisseerd door Magdalena Krukowska, vertoond in het Europees huis van Auteurs en Auteurs in Brussel. De documentaire gaat over de strijd van deze West-Afrikaanse gemeenschappen tegen SIAT. De vertoning wordt om 18.30 uur gevolgd door een debat over “De rol van de Europese Unie in de onderhandelingen in Genève over een bindend mensenrechtenverdrag van de Verenigde Naties tegen straffeloosheid van bedrijven”, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de Belgische regering en maatschappelijke organisaties.